SAD: Nije kršenje međunarodnog prava; Rusija: Ipak jeste

Administracija američkog predsednika Trampa objavila je da više ne smatra da izraelska naselja na Zapadnoj obali predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.11.2019.

13:06

SAD: Nije kršenje međunarodnog prava; Rusija: Ipak jeste
Ilustracija: GettyImages/ Lior Mizrahi / Stringer

Ova izjava predstavlja promenu posle četiri decenije stava Vašingtona prema tom pitanju.

Vašington je ovim potezom, konstatuje AP, još dublje ugrozio napore Palestinaca ka ostvarenju državnosti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u ponedeljak objavio da SAD odbacuju pravno mišljenje Stejt departmenta iz 1978. godine, koje smatra da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Pompeo je novinarima u Stejt departmentu rekao da Trampova administracija smatra da sva pravna pitanja u vezi sa naseljima treba da rešavaju izraelski sudovi.

"Teška istina je da nikad neće biti pravnog rešenja konflikta i da argumenti ko je u pravu, a ko greši kao pitanje međunarodnog prava neće doneti mir", kazao je Pompeo.

Objavu SAD o izraelskim naseljima osudio je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rdeneh, dok je ona pozdravljena iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

"Američka administracija je izgubila svoj kredibilitet da ima bilo kakvu buduću ulogu u mirovnom procesu", rekao je portparol palestinskog predsednika, prenosi AP.

Iz Netanijahuovog kabineta odluka je pozdravljena uz komentar da je promena politike "ispravljanje istorijske greške" koja se odnosi na naselja.

"Ova politika odražava istorijsku istinu da je jevrejski narod nisu strani kolonisti u Judeji i Samariji (izraelski nazivi za Zapadnu obalu)", navodi se u saopštenju.

Netanijahuov rival Beni Ganc, takođe, je pozdravio Pompeovo saopštenje rekavši da ono pokazuje čvrst stav prema Izraelu i posvećenost bezbednosti i budućnosti čitavog Bliskog istoka.

Ovim povodom oglasila se i EU koja je poručila da i dalje veruje da je izraelsko naseljavanje na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito prema međunarodnom pravu i da su time nagriženi izgledi za trajni mir.

"EU poziva Izrael da obustavi sve aktivnosti oko naseljavanja, u skladu sa svojim obavezama kao okupaciona sila", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Ruski MIP: Stav SAD o jevrejskim naseljima potkopava rešenje

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da odluka kojom SAD podržava pravo Izraela da gradi jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali potkopava pravnu osnovu za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u ponedeljak objavio da SAD odbacuju pravno mišljenje Stejt departmenta iz 1978. godine, koje negira da je izgradnja naselja na okupiranim teritorijama u skladu sa međunarodnim pravom, preneo je Rojters.

Pompeo je novinarima u Stejt departmentu rekao da Trampova administracija smatra da sva pravna pitanja u vezi sa naseljima treba da rešavaju izraelski sudovi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas promenu politike, upozoravajući da će takav potez povećati napetosti u regionu.

Stav Moskve je da su takva naselja na palestinskoj teritoriji nezakonita prema medunarođnom pravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: