Sukob SAD - Rusija i dva scenarija

Poljski list "Misl Polska" opisao je dva scenarija mogućeg oružanog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2019.

09:40

Sukob SAD - Rusija i dva scenarija
Ilustracija: Depositphotos/ Aquir014b

Prvi podrazumeva da američka vojska izvede jak napad koristeći sva raspoloživa sredstva, uključujući i nuklearno oružje, prenosi Sputnjik.

Autor teksta smatra i da ovaj koncept donosi priličan rizik, budući da Kremlj može da zadrži mogućnost da "izvede jednako destruktivan kontranapad".
Handout/Getty images/ Ilustracija
Drugi scenario uključuje nekoliko koraka. Glavni zadatak je staviti Rusiju u ekonomsku izolaciju. Ovaj koncept je osmišljen tako da "dovede do smene političkog rukovodstva" zemlje. Upravo ovaj koncept se i primenjuje poslednjih godina, smatra poljski autor teksta.

Novinar Antonij Konjuševski ka#e i da je verovatnoća izbijanja ratnih dejstava sasvim realna, jer bi Vašingtonu hitno mogao da bude potreban "relativno veliki rat".

Pri tome se Rusija posmatra kao najverovatniji protivnik, a Sjedinjene Američke Države trebalo bi da "pokušaju da pokore zemlju zajedno sa njenim geopolitičkim prostorom".

List naglašava da je Rusija u izuzetno teškim okolnostima "uspela da napravi nekoliko majstorskih šahovskih poteza" - da postigne uspeh u Siriji, uspostavi odnose sa Turskom i Izraelom, dok je Vašington "pretrpeo ponižavajući poraz na Bliskom istoku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: