Sukob SAD - Rusija i dva scenarija

Poljski list "Misl Polska" opisao je dva scenarija mogućeg oružanog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Aquir014b
Ilustracija: Depositphotos/ Aquir014b

Prvi podrazumeva da američka vojska izvede jak napad koristeći sva raspoloživa sredstva, uključujući i nuklearno oružje, prenosi Sputnjik.

Autor teksta smatra i da ovaj koncept donosi priličan rizik, budući da Kremlj može da zadrži mogućnost da "izvede jednako destruktivan kontranapad".

Handout/Getty images/ Ilustracija
Handout/Getty images/ Ilustracija

Drugi scenario uključuje nekoliko koraka. Glavni zadatak je staviti Rusiju u ekonomsku izolaciju. Ovaj koncept je osmišljen tako da "dovede do smene političkog rukovodstva" zemlje. Upravo ovaj koncept se i primenjuje poslednjih godina, smatra poljski autor teksta.

Novinar Antonij Konjuševski ka#e i da je verovatnoća izbijanja ratnih dejstava sasvim realna, jer bi Vašingtonu hitno mogao da bude potreban "relativno veliki rat".

Pri tome se Rusija posmatra kao najverovatniji protivnik, a Sjedinjene Američke Države trebalo bi da "pokušaju da pokore zemlju zajedno sa njenim geopolitičkim prostorom".

List naglašava da je Rusija u izuzetno teškim okolnostima "uspela da napravi nekoliko majstorskih šahovskih poteza" - da postigne uspeh u Siriji, uspostavi odnose sa Turskom i Izraelom, dok je Vašington "pretrpeo ponižavajući poraz na Bliskom istoku".

strana 1 od 579 idi na stranu