"Nismo nervozni zbog non pejpera"

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Crna Gora razume Evropu i nije nervozna zbog francuskog predloga budućeg evrointegracionog procesa.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: depositphotos/xload
Ilustracija: depositphotos/xload

On je dodao i da će se Crna Gora odgovorno odnositi prema inicijativi za formiranje "malog Šengena" i da u tom smislu treba uvažiti činjenice a ne političke interese.

"Iako mala zemlja, Crna Gora je zrela da razume probleme njenih partnera, u ovom slučaju, Evropske unije", istakao je Marković.

On je u razgovoru sa stranim investitorima rekao da se "mali Šengen" preklapa sa Akcionim planom iz Berlinskog procesa koji su već potpisali.

Iako ni danas nije iskazao eksplicitan stav Vlade Crne Gore u vezi s nedavno promovisanom regionalnom inicijativom, takozvanim "malim Šengenom", premijer Duško Marković je rekao da Crna Gora ispunjava obaveze i ne ulazi u nove inicijative, a da nije realizovala prethodno preuzete obaveze koje se tiču regionalne saradnje, lakšeg poslovanja i trgovine.

On je dodao da je Crna Gora te obaveze preuzela u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, potpisivanjem Akcionog plana o regionalnom povezivanju.

"Taj dokument uključuje sve elemente ove regionalne inicijative. Crna Gora nema nikakvu vrstu ograničenja za sve koji posluju sa kompanijama u Crnoj Gori. Nema necarinske barijere, nema posebna opterećenja, za razliku od drugih zemalja u regionu koje to nameću crnogorskoj privredi u poslovanju sa njihovim kompanijama", rekao je Marković.

On je dodao da je "svaka regionalna inicijativa dobra ako ubrzava proces evropske integracije, a ne da predstavlja njegovu zamenu".

"Veoma pažljivo ćemo se odnositi prema ovoj inicijativi koja je došla od dvojice predsednika naših suseda, ali ćemo morati da na sto stavimo činjenice, a ne političke interese", rekao je premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu