Ranjeni migrant i dalje životno ugrožen - "Hrvatska ne sme da potone u fašizam"

Migrant kojeg je u subotu iz vatrenog oružja ranio policajac na području Tuhobića operisan je četvrti put, ali je i dalje životno ugrožen i bez svesti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.11.2019.

14:07

Ranjeni migrant i dalje životno ugrožen -
Ilustracija: Depositphotos/ karenfoleyphotography

Od dežurnog lekara jedinice intenzivnog lečenja riječkog KBC-a se saznalo da je u telu tog migranta pronađeno jedno streljivo, a povređeni su mu pluća, jetra i kičma. Lekari se još bore za njegov život.

Sindkat hrvatske policije tvrdi da je do pucnja iz policijske puške došlo slučajno, a advokat Anto Nobilo kaže da je, sudeći prema, nezvaničnim informacijama koje su se mogle čuti, očito da policija manipuliše u vezi sa ovim slučajem.

Nobilo: Policija očito manipuliše o ranjavanju migranta

Advokat, Ante Nobilo izjavio je, povodom slučaja migranta, kojeg je u subotu ranio policajac, koji je četvrti put operisan i život mu je ugrožen, da je očigledno da policija manipuliše i istakao da, ako Hrvatska hoće da zadrži evropske vrednosti, ne sme da potone u neki novi oblik represije kao što je to bilo tokom fašizma.

Nobilo je ukazao da je pravilo da se vatreno oružje može upotrebiti ili u nužnoj odbrani, ili kada treba zaustaviti počinioca kivičnog dela za koje je predviđena kazna zatvora od 10 i više godina.

On je za zagrebačku N1 tv rekao da ne raspolaže svim činjenicama, ali da je očigledno da policija manipuliše jer, kako je rekao, na, doduše, neformalan način, daje kontradiktorne informacije.

Precizirao je da nužna odbrana mora biti proporcionalna, a kao primer je naveo događanja u Hong Kongu - gde, kako je rekao, na policiju bacaju Molotovljeve koktele, gde su strelicom pogodili nekog policajca, ali se još uvek ne uzvraća vatrenim oružjem.

Podseća da je prvo izašla priča o nužnoj odbrani, pa tek nakon toga da je došlo dospoticanja i pucanja, a najnovija verzija je, kaže, da je policajac pucao u vazduh da bi obavestio svoje kolege.

“Ta situacija je za njega povoljnija jer se to ne smatra upotrebom vatrenog oružja, ako se puca u vazduh radi signaliziranja drugim policajcima", kaže.

Međutm, dodao je, postavlja se pitanje zašto nije koristio Motorolu, zašto nije koristio neka druga sredstva veze koje oni zasigurno tamo imaju.

"Ali iz ovih kontradiktornih informacija proizlazi da policija faktički nešto zataškava i da pokušava da nađe najoptimalnije objašnjenje koje će ići u prilog policajcu", rekao je Nobilo.

Dodao je i da su zabrinjavajući navodi u medijima da će grupa migranata koja je svedočila situaciji biti vraćena u Bosnu.

"Po meni nije problem da policajac pogreši. Težak je to posao i ljudski faktor je takav da uvek možeš da pogrešiš. Ali, šitem, Ministarstvo unutarnjih poslova, ne sme da greši, ne sme namerno da zataškava. Ministarstvo mora da bude transparentno, jer javnost ima pravo da zna šta se dešava na toj granici", istakao je Nobilo.

Ukazao je i da Hrvatska stalno iz inostranstvo, od udruženja, dobija ružne informacije o postupanju policije, ali na neki način se prelazi preko toga.

U nastavku postupka, Nobilo kaže da bi ovaj slučaj trebalo da preuzme Državno tužilaštvo.

Zatim će, kaže, verovatno sudsko-medicinski veštak napraviti svoje veštačenje - treba saslušati svedoke.

"Ali kada kažete da su svedoci već u Bosni, bojim se da je to jedna velika manipulacija. Svedoci su morali biti zadržani u Hrvatskoj", zaključio je Nobilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: