Članstvo S.Makedonije u NATO se ne dovodi u pitanje

Članstvo Severne Makedonije u NATO se ne dovodi u pitanje, čeka se okončanje procedure u svim članicama, izjavio zvaničnik NATO.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Jedina otežavajuća okolnost je zastoj u Španiji, zbog formiranja vlade, izjavio je Džejms Apaturai, zamenik pomocnika generalnog sekretara NATO za politicka pitanja i bezbednosnu politiku.

U intervjuu za Radio Slobodnu Evropu, Apaturai kaže da je NATO bio posvećen bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

"Tamo smo imali vojne operacije i još ih imamo. Imamo program reformi sa svakom državom koja nije članica. Imamo tri kancelarije u regionu koje podržavaju reforme. Dakle, građani celog regiona mogu biti potpuno bezbedni da je NATO bio posvećen Zapadnom Balkanu i da će tako i ostati. Kada se govori o "otvorenim vratima", kako mi to zovemo, o prihvatanju novih članica, poštujemo sve rokove", kaže Apaturai.

Podseća da je Crna Gora već primljena u članstvo Alijanse i da se, kako kaže, čeka završetak procesa u svim članicama NATO za prijem Severne Makedonije.

"Ali ne dovodimo u pitanje da će se to desiti. Jedini otežavajući faktor je zastoj u Španiji o formiranju vlade. Znate da su imali nekoliko izbora i jednostavno imaju mehanizme da vlada bude postavljena kako bi se naredni koraci mogli desiti i koji će se desiti", rekao je Apaturai, koji očekuje članstvo Severne Makedonije u rano proleće.

Napominje da NATO poštuje rokove i da će tako ostati, kao i da se nada da će na samitu lidera, koji će biti održan u Londonu početkom decembra, svima biti jasno da je Severna Makedonija, kako kaže, na pragu i da će nam se uskoro pridružiti.

strana 1 od 174 idi na stranu