Izveštaj: Blizu Srbije, Hrvatska ima logore za premlaćivanje; "Svedočenja su užasavajuća"

Zagreb -- Na graničom prelazu Bajakovo, ka Srbiji, Hrvatska ima podrume u kojima policija premlaćuje migrante, tvrdi se u najnovijem izveštaju mreže nevladinih udruženja.

Izvor: Tanjug
Podeli
John Moore/Staff/Getty images/Ilustracija
John Moore/Staff/Getty images/Ilustracija

Radi se o izveštaju BVMN (Border Violence Monitoring Network), koji se bavi pravima migranata i izbeglica, piše hrvatski portal Indeks.

U izveštaju za oktobar 2019. ova mreža je prozvala hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i sprovođenje ilegalne politike sistemskog nasilja nad njima.

Navodi se da su u pripremi ovog izveštaja aktivisti BVMN-a, između ostalog, obavili 30 razgovora s migrantima i zabeležili njihova iskustva.

U pomenutom periodu je, navode, zabeležen "visok broj izuzetno brutalnih pushbackova i incidenata policijskog nasilja", a kao posebno užasavajuću priču navode postojanje podruma na graničnom prelazu Bajakovo u kojem hrvatska policija, tvrde udruženja, premlaćuje migrante.

"U tom su podrumu maloletnike, od kojih su neki stari smao 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svedočenje prostoriju opisuje kao veliku dva sa četiri metra kvadratna, do koje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prijelazu", piše u izveštaju BVMN, prenosi portal.

U tu malu prostoriju bez prozora ponekad se, kažu, ubacuje i grupa migranata. Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izveštaju.

Jedan 16-godišnji Avganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sata, da su ga tukli šakama i pendrecima. Na jednom maloletniku je, navodi se, hrvatska policija koristila i elektrošoker i bacala ga o zid podruma, stoji u izveštaju, prenosi Indeks.

"Slučajevi zabeleženi u oktobru otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu da zlostavljaju tranzitne grupe migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu", navodi se u izveštaju.

Podsećaju i da su mediji izveštavali o "garaži za mučenje" u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante. U izveštaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi skidanje migranata kao još jedan način zlostavljanja.

Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i povreda ruku i nogu, posebno kada, kako se navodi, policija tera migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je takođe zabeleženo kao česta praksa.

Mreža udruženja ističe da u hrvatskom zakonodavstvu postoji mogućnost da policija primeni meru skidanja osumnjičenog, ali samo u slučajevima potrage za skrivenim oružjem.

U zabeleženim slučajevima, međutim, navodi se da su migranti bili i do 24 sata u nadležnosti hrvatske policije, koja im je skidanje naredila tek kad ih je dovela na zelenu granicu.

Navodi se i da je takvo postupanje hrvatske policije u martu zabeležio Amnesti internešenal (Amnesty International), kao i da se skidanje odeće migranata po naređenju hrvatske policije pojačava s dolaskom zimskih meseci.

Zabeležena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu do gola, pendrecima dodirivali njihove genitalije i tako ih, kako se navodi, seksualno zlostavljali i ponižavali.

Navode se i dokazi za opštepoznatu praksu razbijanja mobilnih telefona migranata, a hrvatski zakoni se direktno krše i kada se migrantima onemogući traženje prava na azil.

U izveštaju i primer iz policijske stanice u Glini u kojoj je uhvaćeni migrant zatražio azil, na šta su mu službenici rekli da mu ne mogu pomoći. Slična situacija se navodno dogodila i u Ogulinu.

Indeks prenosi da se u izveštaju navode i primeri kršenja ljudskih prava migranata na celoj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se, kako kažu, srpska policija optužuje da je namerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida.

Ipak, piše Indeks, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj, koja je na spoljnoj granici Evropske unije i preko koje mnogi migranti žele da uđu u EU.

Naglašava se da je uprkos nasilnom i nezakonitom ponašanju hrvatske policija Hrvatska dobila zeleno svetlo za ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja u EU i pohvale odlazećeg predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera.

Navodi se i da je u oktobru hrvatska policija ilegalnim proterivanjima proterala najmanje 464, a najviše 607 migranata, u zavisnosti od izvora, piše Indeks.

Većina migranata je, kažu, proterano u BiH, ali ima i primera proterivanja iz Hrvatske u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu