Od početka godine 12.374 migranta u Srbiji

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je da je ove godine na teritoriji Srbije otkriveno 12.374 migranta.

Izvor: Beta

Utorak, 19.11.2019.

16:19

Od početka godine 12.374 migranta u Srbiji
EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Od tog broja njih 11.249 izrazilo je nameru da zatraži azil, dok su prekršajne prijave podnete protiv 1.125 lica, navodi se u saopštenju kabineta ministra unutrašnjih poslova.

Popović Ivkovićeva je rekla i da je u istom periodu, u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, ukupno sprečeno oko 17.050 osoba, od čega je 4.461 osoba uhvaćena u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, dok je 12.590 osoba odustalo nakon uočavanja granične patrole.

Ona je navela i da su u prvih deset meseci ove godine policijski službenici podneli 140 krivičnih prijava protiv 172 lica zbog izvršenog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, kao i da se u Srbiji trenutno nalazi oko 4.000 migranata.

"Srbija će i u narednom periodu biti pouzdan i kredibilan partner Evropskoj uniji kada je reč o rešavanju problema migracija. Upravljanje migracijama je na samom vrhu agende Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Naša zemlja vodeći računa o sopstvenim granicama, ujedno brani i spoljne granice Evropske unije, a poseban akcenat stavlja i na sprečavanje krijumčarenja migranata i njihove radne eksploatacije", navela je Popović Ivkovićeva.

Ona je naglasila da u prethodnom periodu Republika Srbija nije imala migratorni pritisak koji se može uporediti sa periodom kada je kriza bila na vrhuncu i kada je više od milion migranata prošlo kroz našu zemlju.

"U ovoj godini uspostavili smo dva nova prihvatna centra u Dimitrovgradu i Plandištu, čime je prihvatni kapacitet povećan za 200 mesta", navela je Popović Ivkovićeva.

Кako je istakla Popović Ivkovićeva, jedan od prioriteta u narednom periodu biće i implementacija i radnog angažmana koji definiše niz dodatnih aktivnosti koje se zajednički sprovode u oblasti granične kontrole.

"Reforme koje sprovodimo nisu samo u cilju našeg priključenja evropskoj porodici, već i da bismo stvorili još uređeniju i moderniju državu kakvu naši građani zaslužuju", rekla je Popović Ivkovićeva.

Ona je dodala da Republika Srbija, nastojeći da postane deo sistema Evropske unije, već sada razmišlja o organizacionim reformama.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da u narednom periodu izvrši dodatno jačanje granične policije i njihovih kadrovskih kapaciteta. Segment kome posvećujemo veliku pažnju je i rekonstrukcija i modernizacija graničnih prelaza u cilju povećane bezbednosti, kao i samog nadzora državne granice", rekla je Popović Ivkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: