"Makron želi da zameni NATO, a Nemačka želi da ga ojača"

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer distancirala se od nedavne kritike Emanuela Makrona upućene NATO-u.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.11.2019.

20:22

Getty images/ Miguel Villagran

Ona je rekla da dok predsednik Francuske želi da zameni taj vojni savez, Nemačka želi da ga ojača.

Makron je u intervjuu za "Ekonomist" nedavno rekao da je NATO u stanju moždane smrt, a da Evropa ne može više da se osloni na SAD te da između Vašingtona i saveznika u NATO ne postoji koordinacija u donošenju strateških odluka.

U intervjuu za "Velt am zontag", nemačka ministarka kaže da i u Berlinu smatraju da je potrebna veća evropska saradnja u bezbednosnoj politici, ali da Pariz ima drugačiju perspektivu od Berlina, prenosi Politico.eu.

"Kad Francuska govori o većoj evropskoj saradnji u odbrani, oni govore o strateškoj autonomiji. Francuzi žele snažnu evropsku saradnju koja će zameniti NATO", rekla je Anegret Kramp Karenbauer.

Ona je dodala da je više zabrinuta za sposobnost delovanja.

"Moje stanovište je da svako jačanje evropske odbrane takođe jača evropski stub u NATO", rekla je Anegret Kramp Karenbauer ili kraće AKK, kako je zovu u Nemačkoj.

Šefica nemačkih demohrišćana ocenila je i da "Francuska ima drugačiju vojnu kulturu od Nemačke".

"To se odražava u najnovijim predlozima njenog predsednika. Ali Nemačka takođe ima svoje interese", rekla je ona istakavši značaj partnerstva Berlina i Pariza kao i njegovu integraciju u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: