Izrael: Nove vlade nema na vidiku, mogući i treći izbori za godinu dana

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se ponovo usprotivio eventualnom formiranju nove, manjinske vlade koju bi podržavali poslanici "Zajedničke liste".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.11.2019.

17:13

Izrael: Nove vlade nema na vidiku, mogući i treći izbori za godinu dana
Ilustracija: Depostphotos/ Andrew Lozovyi

Netanjahu tvrdi da oni "žele da zbrišu državu Izrael".

"Ovo je ključni trenutak u istoriji Izraela u kojem postoji mogućnost da se za nekoliko sati osnuje vlada koja zavisi od pristalice terorista. To je vlada o kojoj sanjaju Hamas, Iran i Hezbolah", ponovio je Netanjahu.

Na izborima 17. septembra Netanjahuov Likud je osvojio 33 poslanička mandata, a savez "Plavo i belo" jedan manje, dok je za samostalnu vladu potreban 61 od ukupno 120 poslanika u izraelskom parlamentu Knesetu.

Netanjahu ima podršku 55 poslanika desničarskih i verskih partija, a njegov rival iz saveza partija centra "Plavo i belo", Beni Ganc, ima 54, uključujući deset arapskih.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je posle septembarskih izbora najpre Netanjahuu dao mandat da formira vladu, a pošto on nije uspeo, mandat je dao Gancu kome su za to preostala još dva dana.

Konzervativni Netanjahuov Likud tvrdi da bi manjinska vlada koju bi predvodio Ganc uz podršku arapskih partija bila "nacionalni napad na državu Izrael".

U nedelju uveče je Netanjahu na jednom stranačkom skupu rekao da poslanici Arapi iz saveza "Zajednička lista" teže da unište Izrael, dodavši da će se zato eventualno formiranje Gancove manjinske vlade slaviiti "u Teheranu, Ramali i Gazi".

U odgovoru na to Ganc, bivši komandant izraelske vojske, rekao je da i on ima "neke nesporazume" s članovima arapske "Zajedničke liste", ali da se s njima i slaže "o nekim stvarima".

Vođa nacionalističke stranke "Izrael naš dom" Avigdor Liberman je rekao da nije ni za kakvu manjinsku vladu - ni Netanjahuovu, ni Gancovu, niti je za još jedne izbore, već da je rešenje da se formira "vlada nacionalnog jedinstva".

Ako sadašnji mandatar Ganc ne uspe da formira vladu, potom će to moći da u roku od 21 dana pokuša bilo koji poslanik, a ako vlade ni tada ne bude bilo, Izrael ide i na treće izbore za manje od godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: