Premijer Jemena se vratio u Aden nakon proterivanja

Članovi jemenske, međunarodno priznate vlade, vratili su se u ratom razorenu zemlju, prvi put pošto su je južni separatisti oterali tokom sukoba prošlog leta.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.11.2019.

16:08

Premijer Jemena se vratio u Aden nakon proterivanja
Ilustracija: Depositphotos/ Furian

Premijer Maen Abdulmalik Saed sleteo je u Aden na jugu zemlje, ispunivši ključnu tačku u sporazumu o podeli moći koji je sklopljen uz posredovanje Saudijske Arabije, a koji je okončao mesece sukoba sa separatistima na jugu Jemena.

"Vladini prioriteti u sledećoj fazi su da se najpre normalizuje situacija u Adenu, a zatim konsoliduju državne institucije na terenu...kao garant stabilnosti", rekao je Saed za Asošijeted pres.

Povratak vlade opisao je kao "osnovu za poboljšanje civilnih usluga'', ali je dodao da "bezbednosni izazovi ne mogu biti zanemareni, posebno u ovoj fazi''.

Lokalni zvaničnici i saudijske snage u vazduhoplovnij bazi sačekali su Saeda, u pratnji pet ključnih ministara iz vlade predsednika Abeda Raba Mansura Hadija.

U avgustu su separatisti, uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, zauzeli Aden i proterali snage odane predsedniku Hadiju, koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji od 2015. godine.

Dogovor o podeli moći, potpisan ranije ovog meseca u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, poziva obe strane da povuku svoje snage iz Adena.Grad će biti pod kontrolom koalicije i predsedničkom gardom ukoliko se predsednik vrati u zemlju.

"Plan o uključivanju službi bezbednosti mora biti jasan i transparentan", rekao je Saed za Asošiejted pres.

"Imamo podršku Saudijaca i lidera koalicije, faktora koji će nam pomoći da se sporazum sprovede kroz obećavajuće korake na terenu.'.

Sukob u najsiromašnijoj naciji arapskog sveta počeo je 2014. kada su pobunjenici Huti preuzeli severni i centralni deo zemlje, proteravši međunarodno priznatu vladu iz glavnog grada Sane.

U martu 2015. koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula je vazdušnu kampanju kako bi sprečila pobunjenike da zauzmu jug zemlje.

U sukobima je poginulo preko 100.000 ljudi, raseljeno je više miliona, a zemlja dovedena na ivicu gladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: