Demonstranti uzeli policajce za taoce; Revolucionarna garda preti "odlučnom akcijom"

Iranska Revolucionarna garda upozorila je demonstrante da će preduzeti "odlučnu akciju" ukoliko se ne smire neredi na protestima zbog povećanja cene benzina.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.11.2019.

13:53

Demonstranti uzeli policajce za taoce; Revolucionarna garda preti
Foto: EPA-EFE/ HAYOUNG JEON

"Ukoliko bude potrebno, preduzećemo odlučnu i revolucionarnu akciju protiv namera narušavanja mira i bezbednosti", navodi se u saopštenju Revolucionarne garde.

Protesti zbog povećanja cene goriva od petka su se proširili na oko 100 gradova u Iranu.

Iranski državni mediji javljaju da je zapaljeno najmanje 100 banaka i na desetine objekata i automobila, prenosi Rojters.

AP napominje da razmere nereda nisu poznate jer su vlasti ukinule internet.

Ovo su najozbiljniji neredi od kraja 2017. godine, kada su u protestima zbog lošeg životnog standarda poginule 22 osobe.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, podržao je u nedelju odluku vlade te zemlje da povisi cenu benzina za 50 odsto i nazvao demonstrante "razbojnicima" koje su strani neprijatelji gurnuli u nasilje.

On je u televizijskom obraćanju rekao povodom protesta da je nekoliko osoba ubijeno, a da je nekoliko mesta uništeno.

"Banke ne pale ljudi, već razbojnici", rekao je Hamnei.

Govoreći o povećanju cene benzina, koji je u Iranu i dalje najjeftiniji na svetu i koji s novim poskupljenjem košta 13 centi po litru, odnosno 50 centi po galonu, on je kazao da ga podržava.

Učesnicima protesta poručio je da budu svesni šta sa sobom nose nasilne demonstracije.

"Takve ilegalne akcije neće rešiti nijedan problem. Nedostatak bezbednosti najveća je šteta za svaku zemlju i društvo. To je ono što se traži", rekao je Hamnei.

Demonstranti uzeli osoblje bezbednosnih agencija za taoce

Portparol iranske vlade Ali Rabei izjavio je da su "nasilni demonstranti" , nezadovoljni povećanjem cene benzina za 50 odsto, tokom nemira uzeli policajce i osoblje bezbednosnih agencija za taoce, ne iznoseći više detalja.

On je rekao da će vlada uskoro da odblokira pristup internetu širom zemlje.

Rabei je ocenio da je broj učesnika protesta u odnosu na prethodni dan pao za 80 odsto, prenosi AP.

Agencija navodi da je u najvećim iranskim gradovima raspoređen veliki broj propadnika snaga bezbednosti, kako bi se ugušili neredi.

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je da će protiv onih koji budu ostavili automobile na ulicama u znak protesta zbog povećanja cena nafte biti pokrenut pravni postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: