Belorusija: Opozicija bez predstavnika u parlamentu

Minsk -- Sto deset poslanika izabranih na parlamentarnim izborima u Belorusiji predstavljaju partije koje podržavaju vlasti, a opozicija je izgubila jedina dva mesta.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/  SERGEY DOLZHENKO
EPA/ SERGEY DOLZHENKO

Na prethodnim izborima 2016. godine dva člana opozicije izabrana su u Parlament prvi put u 20 godina ali ni jednom nije dozvoljeno da se kandiduje ovog puta. Brojni kandidati, među kojima i neki od opozicionih favorita, isključeni su sa izbora jer navodno nisu ispunili administrativne zahteve.

Politikolog Pavel Usov ocenjuje kao preuveličanu izlaznost od 77,22 odsto koju je objavila državna izborna komisija, on kaže da građani sve manje izlaze na izbore čiji se ishod unapred zna.

Nezavisni informativni sajt naviny.by ocenio je da je "vlada pljunula na opoziciju" i formirala parlament po svojoj želji.

Takav je rezultat iako šef države Lukašenko pokušava približavanje sa Evropskom unijom koja redovno kritikuje nedostatak demokratije u toj bivšoj sovjetskoj republici. On je poslednjih godina dao više prostora opoziciji i oslobodio političke zatvorenike u nastojanju da poboljša veze sa Zapadom posle neslaganja sa tradicionalnim saveznikom Moskvom.

Nazvan "poslednjim diktatorom u Evropi" Lukašenko vodi tu bivšu sovjetsku republiku 25 godina. Ni jedni izbori održani od tada u Belorusiji nisi po oceni međunarodnih posmatrača smatrani slobodnim ili pravednim.

Lukašenko je izjavio, odgovarajući na optužbe o izbornoj proneveri, da narod Belorusije može da ne glasa za njega iduće godine kada budu predsednički izbori ako ga više ne želi.

"Obećao sam da se neću držati ovog mesta dok mi ne poplave prsti. Verujte mi nije ovo najmekša stolica", izjavio je.

On je potvrdio juče da će se kandidovati na izborima 2020.

Opozicija u zemlji je osudila masovne zlopuotrebe na izborima, do polovine dana zabeleženo je 500 kršenja propisa.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja je poslala 400 posmatrača za izbore, danas treba da podnese svoj izveštaj o izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu