"To što je uradila Severna Makedonija je za poštovanje"

Evropska komesarka Vera Jurova kaže da bi EU što pre trebalo da valorizuje na odgovarajući način ono što je Severna Makedonija ispunila u procesu EU integracija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2019.

14:22

Foto: Getty images/ Chris McGrath

U odvojenim razgovorima s ministrima spoljnih poslova i pravde, Jurova je izrazila podršku evropskim aspiracijama Severne Makedonije.

"Jurova je naglasila da je to što naša zemlja do sada isporučila za poštovanje i da EU to treba da valorizuje na odgovarajući način što je moguće pre", navodi se u saopštenjima ministarstava spoljnih poslova i pravde Severne Makedonije.Šef diplomatije Nikola Dimitrov je na sastanku s Jurovom, kako se ističe u saopštenju njegovog minstarstva, "potvdio odlučnost da se produži evropskim putem i pored razočaravujućeg ishoda oktobarskog EU samita".

Na sastanku Dimitrova i Jurove su, precizira se, "razmenjena mišljenja o dešavanjima u Severnoj Makdoniji, očekivanjima i daljim koracima povezanim sa EU agendom".

Jurovoj je Dimitrov čestitao na novoj poziciji u novom sastavu Evropske komisije, gde je predložena za portfolio evropske vrednosti i transparentnost, ističući da je to od posebne važnosti za makedonske građane i čijoj potpunoj realizaciji stremi makedonsko društvo.

Na sastanku s Jurovom, ministarka pravde Severne Makdonije Renta Deskoska je "istakla očekivanja da će EU preispitati (negativnu) odluku za otvaranje pregovora i napomenula da da će to biti odluka koja će približiti Zapadni Balkan EU".

Deskoska je izrazila žaljenje zbog toga što na oktobarskom samitu nije doneta odluka o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i pored toga što je ispunila preporuke EU.

Evrokomesarka za pravdu Vera Jurova boravi u Severnoj Makdoniji povodom Ministarskog foruma za pravdu i unutrašnje posove EU – Zapadni Balkan, koji de održava 18. i 19. novembra pod pokrovitrljstvom finskog Predsedništva EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: