Komšićeva pisma kralju Švedske vraćena - nisu na engleskom

Pisma koja je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić uputio kralju Švedske Karlu XVI Gustavu vraćena su u Sarajevo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/FUAD FOCO
Foto: EPA-EFE/FUAD FOCO

Razlog je to što nisu bila na engleskom jeziku, piše Srpska info pozivajući se na saznanja iz diplomatskih izvora.

Nakon što je Peter Handke dobio Nobelovu nagadu za književnost, Komšić je u znak protesta uputio pismo predsedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu.

Nakon njegove reakcije u medijima, Komšić mu je pisao ponovo. Međutim, medijima tada nije saopšteno da je predsedavajući Predsedništva BiH oba puta ta ista pisma pokušao da pošalje i švedskom kralju, ali u svakom slučaju ona još nisu ni stigla do njega zahvaljujući diplomatskom gafu Komšića ili nekoga od njegovih saradnika koji službenu diplomatsku poštu nisu uputili na engleskom jeziku.

Ambasada BiH u Švedskoj, koja je u ovom slučaju bila samo poštar, Komšićeva pisma je prosledila Ministarstvu inostranih poslova Švedske odmah po prijemu.

Međutim, 14. novembra joj je odgovoreno da pisma upućena kralju od 15. i 18. oktobra treba da budu prevedena na engleski jezik. Sada se čeka da Komšićev kabinet to učini.

Nije poznato da li je Kraljevska švedska akademija prihvatila Komšićeva pisma, ili su i oni tražili da im budu prevedena, piše portal Srpska info.

strana 1 od 174 idi na stranu