"Situacija u Vukovaru je sve gora"

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Boris Milošević izjavio da situacija u Vukovaru u političkom i međunacionalnom smislu nije dobra.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.11.2019.

07:26

Ilustracija: Depositphotos/ BalkansCat

Prema njegovim rečima, kako vreme prolazi, sve su lošije poruke koje se iz tog grada čuju.

"Od sednice Gradskog veća, održane pre mesec dana, dodatno je narušena atmosfera odlukama koje onemogućavaju svaki dijalog izmedju vlasti i političkih predstavnika srpske zajednice", rekao je Milošević za "Večernje novosti".

On navodi da je u prošlosti bilo perioda napretka u međunacionalnim odnosima, pogotovo nakon što je 2004. godine tadašnji hrvatski predsednik Ivo Sanader čestitao pravoslavni Božić, ali da se posle ulaska Hrvatske u EU situacija pogoršala.

"Tada počinje referendumska kampanja protiv ćirilice kao neprijateljskog pisma. Država je u tom periodu potpuno zakazala", kaže Milošević.

On dodaje da je strah od ćirilice u Hrvatskoj zapravo potpuno iracionalni strah od Srba.

Milošević kaže i da su u Hrvatskoj sve češći revizionizam i pokušaji prekrajanja istorije.

"Prisutan je preko raznih lažnih istraživača koje podržavaju pojedini društveni krugovi, a dobijaju novac za svoje delovanje i od države. Cilj je da se ustaški pokret i NDH dekriminalizuju što je u većoj meri moguće, a da se antifašistički partizanski pokret kriminalizuje. Srbi koji su ustali na oružje protiv zločinačke NDH i fašizma se prikazuju isključivo kao četnici koji su 'ustali protiv hrvatske države'", dodaje predsednik Srpskog narodnog veća.

On ipak napominje da koliko god da je prisutan govor mržnje u javnom prostoru, on ipak nije prihvaćen od većine stanovništva u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: