Bolivija: Još četiri osobe poginule; Da li je na pragu građanski rat? VIDEO

Međuamerička komisija za ljudska prava saopštila je u nedelju da su još četiri osobe poginule na demonstracijama u Boliviji.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.11.2019.

09:23

Bolivija: Još četiri osobe poginule; Da li je na pragu građanski rat? VIDEO
EPA-EFE/ Martín Alipaz

Od početka krize i protesta krajem oktobra zabeležena su najmanje 23 smrtna slučaja.

Prema podacima Organizacije američkih država, na protestima su od petka povređene najmanje 122 osobe.

Bolivijska vojska i policija su u petak otvorile vatru na pristalice doskorašnjeg predsednika Eva Moralesa u gradu Sakaba.

Morales je na Tviteru naveo da se dogodio "masakr" i prelaznu vladu samoproglašene predsednice Henin Anjes opisao kao diktaturu.

UN su osudile "bespotrebnu i nesrazmernu upotrebu sile" policije i vojske u Boliviji.

Evo Morales nalazi se u Meksiku gde mu je odobren politički azil. On tvrdi da je izvršen državni udar.

Najviše pažnje tokom sukoba u Boliviji privukao je slučaj kada su demonstranti napali gradonačelnicu, ošišali je i ofrabali crvenom bojom.

Šta se zapravo dešava u Boliviji?

U Boliviji živi oko 100 ljudi srpskog porekla, neki su već treća generacija.

Situaciju u Boliviji objasnila je u Jutarnjem programu Prve televizije Žana Petković Kuljača de Rodrigez, koja je počasni konzul Srbije u Boliviji.

"Demokratija u Latinskoj Americi ima svoju tradiciju koja određuje da se za predsednika dva puta uzastopno ne može izabrati isti čovek. Onda kada neki predsednik pokaže interes ili pokuša da se kandiduje treći put uzastopno bude izabran za predsednika, kreću neredi", objasnila je Žana Petković Kuljača de Rodrigez.

Novinarka Ljiljana Smajlović smatra da se u Boliviji dogodio državni udar

"Za mene je ovo državni udar. Kada desničari organizuju nasilne proteste ,kda hapse, videli ste šta se desilo sa gradonačenilcom, kada predsednik skupštine podnosi ostavku, to je nasilje. Evo Morales podnosi ostavku pod pritiskom vojske", priča Ljiljana Smajlović.

Opširnije u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: