Prvi udar Izraela na Hamas - na meti vojni logor i pomorska baza

Izrael saopštio da je izraelska vojska jutros pogodila pozicije Hamasa koji vlada pojasom Gaze nakon što su dve rakete ispaljene sa te palestinske teritorije.

Izvor: Beta

Subota, 16.11.2019.

09:47

Prvi udar Izraela na Hamas - na meti vojni logor i pomorska baza
Ilustracija: EPA-EFE / MOHAMMED SABER

Bio je to prvi izraelski udar na Hamas od početka prekograničnih sukoba između Izraela i druge ekstremističke organizacije u pojasu Gaze, Islamskog džihada koji ima podršku Irana.

Taj sukob, najžešći u poslednjih nekoliko meseci, izazvan je ciljanim ubistvom visoko rangiranog komandira Islamskog džihada a završio se osetljivim prekidom vatre u četvrtak.

Izrael se do sada uzdržavao od napada na Hamas koji se držao po strani, pridržavajući se razumevanja postignutog preko egipatskih posrednika nakon ranijih sukoba s izraelskom vojskom.

Danas je međutim izraelska vojska ponovila svoj stav da je Hamas odgovoran za nasilje koje potiče iz Gaze nakon što su palestinski ekstremisti ispalili nekoliko raketa iako je objavljen prekid vatre postignut posredstvom Egipta.

Izrael je danas saopštio da je protivraketna odbrana presrela dve rakete iz Gaze i da je u znak odmazde gađan vojni logor Hamasa i pomorska baza.

Izveštaja o žrtvama nije bilo niti momentalnih komentara Hamasa.

Nova raketna vatra potencijalno bi se mogla pripisati nekoj drugoj manjoj ekstremističkoj organizaciji ili nekoj frakciji unutar Islamskog džihada koja nije zadovoljna uslovima prekida vatre.

U izraelskim udarima iz vazduha tokom sukoba s Islamskim džihadom ove nedelje poginulo je 34 Palestinaca, uključujući osmoro dece, tri žene i 19 ekstremista. Na izraelskoj strani nije bilo poginulih ali su sukobi paralisali život u Gazi i na jugu Izraela.

Desetinama Izraelaca ukazana je lekarska pomoć zbog povreda zadobijenih dok su trčali u skloništa ili zbog simptoma stresa.

U izraelskom udaru iz vazduha u noći izmedju srede i četvrtka pogodjena je kuća u Deir al-Balahu u centralnom delu pojasa Gaze i poginulo je osmoro ljudi, uključujući dve žene i petoro dece mladje od 13 godine. U tom udaru očito je gadjan dom još jednog komandira Islamskog džihada ali on nije bio kod kuće. Susedi su rekli da je ubijen njegov brat koji nije umešan u ekstremističke aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: