Šef Delegacije EU u BiH: Ljudska prava migranata moraju se poštovati

Šef Delegacije EU u BiH, Johan Zatler, ukazao je danas da se moraju uvažavati osnovna ljudska prava uključujući pravo na azil, u skladu s pravnim tekovinama EU.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ Stephanie Lecocq
EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Taj austrijski diplomata je na to upozorio povodom mera za zaštitu spoljnih granica EU od ilegalne migracije, uključujući granicu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, prenela je agencija Hina.

On je to poručio u otvorenom pismu koje je odgovor na zahtev nevladinih ogranizacija iz BiH koje su ga u petak pozvale da iznese stav o tome što se, kako smatraju, finansijska pomoć EU za rešavanje problema ilegalnih migracija troši pogrešno, jer se više usmerava na "militarizaciju policije" nego na pomoć migrantima koji "pate zbog nehumanih uslova boravka u BiH".

"Nažalost, EU sve više doprinosi tim zabrinjavajućim procesima", piše u pismu koordinacije nevladinih udruženja pod nazivom "Mreža mira".

Istakli su da se protive politici EU o zatvorenim granicama čime migrante koji su "zaglavili" u BiH na putu iz jedne države članice EU u drugu, "dovode u nemoguću situaciju".

U pismu je i ocena da sprečavanje njihovog ponovnog ulaska u EU "nasiljem hrvatske i slovenačke granične policije" predstavlja zločin protiv čovečnosti koji doprinosi i porastu napetosti u BiH.

Kao jedan od primera apsurdnog trošenja novčane pomoći EU, naveli su "postavljanje kaveza u kojima policija drži migrante" koji uspeju da pređu granicu Crne Gore i BiH.

Odgovarajući na te primedbe, predstavnik EU u BIH, Zatler je podsetio da je EU od početka 2018. godine kao pomoć dala BiH 36 miliona, od čega je 94 odsto otišlo za finansiranje rada kampova za prihvat migranata, dok je preostalih šest odsto usmereno na "jačanje kapaciteta BiH za kontrolu granice".

Naveo je da će se EU i dalje angažovati za nalažnje "održivih i prihvatljivih rešenja za sve" kroz dijalog i u konsultaciji s vlastima Bosne i Hercegovine.

"Mere na spoljnim granicama EU, uključujući granicu Hrvatske s BiH, moraju biti proporcionalne, uz pridržavanjei poštovanja osnovnih prava i prava koja proizilaze iz pravne tekovine EU o azilu, posebno načela zabrane prisilnog vraćanja", napisao je on.

Evropska komisija je "u kontaktu s vlastima Hrvatske o pitanju implementacije zajedničkog evropskog sistema azila", dodao je Zatler povodom učestalih tvrdnji da hrvatska policija loše postupa s migrantima koji pokušavaju da ilegalno pređu granicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu