Hrvatska brani ulazak ministrima BiH zbog migranata?

Zagreb -- Hrvatska bi mogla da zabrani ulazak ministrima iz BiH, jer navodno huškaju migrante na ilegalni ulazak u tu zemlju, prenose hrvatski mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Bienvenido Velasco
Ilustracija: EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Poslednje poruke političkih lidera vlade Unsko-sanskog kantona BiH u vezi s blokadom migrantskih centara Bira i Miral, gde je od juče uvedena blokada kretanja za migrante, bile su dvosmislene i iz njih se vidi da će izlazak iz kampova biti omogućen samo onima koji se ilegalno upute ka hrvatskoj granici.

To su ocenile hrvatske službe koje pomno prate izjave zvaničnika Unsko-sanskog kantona, a kako prenosi zagrebački "Večernji list", nadležne institucije razmatraju mogućnost da im zabrani ulazak u Hrvatsku.

To bi se odnosilo na ministra unutrašnjih Unsko-sanskog kantona Nermina Kljajića, čiju su izjavu preneli mediji u Bosni i Hercegovini i Srbiji, navodeći da će izvan ovih kampova koji se nalaze u neposrednoj granici s Hrvatskom moći samo oni koji žele okušati sreću i krenuti rutom prema državnoj granici u nameri da uđu u Hrvatsku.

Kako se navodi, Hrvatska je već zabranila ulazak stranim zvaničnicima - u aprilu 2018. ministru obrane Srbije Aleksandru Vulinu posle izjava poput onih da o njegovom dolasku "može odlučiti vrhovni komnadant Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri".

Tada je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, koje takve odluke donosi s MUP-om, u diplomatskoj noti navelo da je reč o pokušaju negiranja suvereniteta Hrvatske.

Tada se povela diskusija šta znači sloboda kretanja jer je Hrvatska članica EU, kao diplomatski pasoš u kontekstu zabrane ulaska stranom zvaničniku.

Kako se navodi, takva zabrana je moguća, pa čak i između dve EU države, kako je presudio Sud EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu