Saznajemo: EU parlamentarci i SZS dogovorili format dijaloga u hotelu - čemu služi skupština?

Evropski parlamentarci usvojili su zahteve opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju tokom privatnog sastanka održanog u jednom beogradskom hotelu, saznaje B92

Izvor: B92
Podeli
EPA/DUMITRU DORU
EPA/DUMITRU DORU

Jučerašnjem međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije nisu se odazvali svi predstavnici opozicije, što možda i ne bi bilo sporno da neformalni sastanak sa evropskim predstavnicima nije održan u jednom beogradskom hotelu.

Naime, kako saznaje B92, zahtev Saveza za Srbiju da se format dijaloga promeni i da evropski parlamentarci posreduju u dijalogu vlasti i opozicije, kao i eventualno pomeranje datuma izbora, evropski parlamentarci uvažili su izvan Narodne Skupštine, na privatnom doručku.

Sa predsednicom delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanjom Fajon sastali su se predstavnici opozicije koji su se ranije izjasnili da ne žele da učestvuju u međustranačkom dijalogu u prostorijama Skupštine.

Od čelnika opozicije bili su lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, vođa pokreta Dveri Boško Obradović, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, kao i predstavnik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić. Sastanku su prisustvovali predsedavajuća Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom Tanja Fajon i šef delegcije EU u Srbiji Sem Fabrici, izvestilac Odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik, predstavnik EP Eduard Kukan.

Pojedini predstavnici opozicije ocenili su ovaj sastanak kao kompromitovanje dijaloga i napora koji je uložen da se čuju obe strane u korist unapređenja izbornih uslova.

Drugi međustranački dijalog u Skupštini Srbije o unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora završen je sinoć uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Nakon deset sati pregovora zaključeno je da su prioritet važnost imenovanja svih članstva REM, uključujući formulu "3 + 1" i garantovanje fer pristupa javnim emiterima, kao i njihovo fer izveštavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu