"Situacija postala loša gde god je ona služila kao ambasadorka"

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je bivšu američku ambasadorku u Ukrajini Mari Jovanovič tokom njenog svedočenja u okviru procesa opoziva u Kongresu.

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

21:42

Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

Posle njenog uvodnog izlaganja na javnom saslušanju u procesu opoziva Trampa u Predstavničkom domu Kongresa SAD, američki predsednik je napisao da je "situacija postala loša gde god je Jovanovič služila kao ambasadorka".

Predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja, demokrata Adam Šif pročitao je na saslušanju Trampove tvitove i pozvao Jovanovič da odgovori na predsednikove optužbe, prenosi Glas Amerike.

"Mislim da nemam takve moći. Zapravo mislim da gde god sam služila proteklih godina, ja i moje kolege smo učinili stvari boljim za SAD i zemlje u kojima sam služila", navela je Jovanovič.

Ona je dodala da je "veoma zastrašujuće" kada Tramp tvituje o njoj, a Šif je odgovorio da je to i bila namera američkog predsednika, i ocenio da su SAD prisustvovale "predsednikovom zastrašivanju svedoka u realnom vremenu".

Jovanovič je pre Trampovog tvita izjavila da joj niko nije dao obrazloženje za njenu prevremenu smenu s funkcije u Kijevu i da se osećala ugroženom zbog reči predsednika SAD da će "morati da prođe kroz neke stvari".

Ona je rekla da nije imala nikakvu političku agendu dok je služila u Ukrajini, već da je služila američkim interesima.

"Iako sam i tada razumela, kao što i sada razumem, da ambasadori služe predsedniku, teško mi je da shvatim da je privatni interes prevagnuo u odnosu na nacionalni", kazala je Jovanovič, govoreći o svojoj smeni u aprilu ove godine.

Ona je podsetila da joj je rečeno da Tramp vodi "prljavu kampanju protiv nje" i da želi njenu smenu.

Odgovarajući na pitanje člana Odbora za obaveštajna pitanja, demokrate Danijela Goldmana kako je protumačila Trampove reči u razgovoru s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će kao ambasadorka "morati da prođe kroz neke stvari", Jovanovič je rekla da se osećala kao da joj neko preti.

"Nisam znala na šta tačno misli, ali mi nije zvučalo dobro. Zvučalo je kao pretnja", rekla je bivša američka ambasadorka u Ukrajini, vidno uznemirena, prenosi Glas Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: