"Kontrola granica fatalna, izazvaće rat"

Bivši švedski premijer Frederik Rajnfeld osudio je kontrolu granica Danske, naglasivši da bi to moglo izazvati rat.

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

14:25

Depositphotos / Tatiana53

Kontrola granica je uvedena nakon eksplozije ispred zgrade poreske uprave u Kopenhagenu i niza pucnjava u vezi s mafijom u tom gradu, za koje danske vlasti veruju da su povezane sa Švedskom.

Frederik Rajnfeld, lider liberalno-konzervativne partije Stranke umerenih, nije se uzdržavao u osudi susedske politike čiji je nedostatak poverenja doveo do onemogućavanja prava na slobodno kretanje, prenosi Sputnjik internešnel.

"Više granica, zidova i policije. To je ono što Danci rade trenutno, ponosni što napokon mogu da kontrolišu sve Šveđane. Postavili su stvari tako da mi izgledamo kao ludaci i da zbog toga ne možemo da odemo u Dansku jer ćemo i njene ljude zaraziti", izjavio je Rajnfeld

"To predstavlja mi-oni razmišljanje koje trenutno vlada svetom. Potpuno fatalno, to može dovesti samo do novih ratova", zaključio je Rajnfeld.

Podsetimo, danska policija je pre tri dana počela da, uprkos Šengenskom sporazumu o slobodi kretanja, sprovodi provere na graničnim prelazima sa Švedskom nakon niza pucnjava i eksplozija u Kopenhagenu za koje danske vlasti optužuju ljude iz Švedske.

Portparol Jens Jespersen je rekao da prilikom provera na mostu Oresund, koji povezuje Kopenhagen i Malme, policajci posebno paze na "prekogranični kriminal, uz upotrebu eksploziva, oružja i droge".

On je naveo da policija zaustavlja automobile da bi "videla ko je u njima".

Kontrole se vrše i u dve luke iz kojih polaze trajekti.

U Kopenhagenu se od februara desilo 13 eksplozija, a u junu su iz vatrenog oružja ubijena dva državljanina Švedske.

Takođe, ove subote je u Malmeu ubijen jedan 15-godišnji dečak, a drugi teško ranjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: