Litvanija pušta ruske špijune. Čeka se potez Moskve

Viljnus -- Litvanski predsednik Gitanas Nauseda pomiliovao je danas dvojicu Rusa osuđenih 2017. za špijunažu, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lufimorgan
Ilustracija: Depositphotos/ lufimorgan

Tim pomilovanjem se otvaraju vrata za moguću razmenu špijuna sa Moskvom.

Prema litvanskim medijima, koji se pozivaju na anonimne izvore, dvojica Rusa Nikolaj Filipčenko i Sergej Mojsejenko bi mogli biti razmenjeni za dvojicu Litvanaca Jevgenija Mataitisa i Aristidasa Tamosaitisa i Norvežanina Frode Berga, koji su osuđeni u Rusiji za špijunažu.

U ukazu koji je potpisao Nauseda navodi se da su Rusi pomilovani prema novom zakonu koji se odnosi na razmenu zatvorenika.

U službi litvanskog predsednika nisu želeli da daju komentare navodeći da će uskoro odgovoriti na pitanja, prenosi Frans pres.

Prema litvanskim zvaničnicima, Filipčenko je radio za rusku službu FSB i pokušao da regrutuje važne litvanske zvaničnike. Osuđen je na deset godina zatvora i nije uložio žalbu na presudu.

Mojsejenko je bio osuđen na deset i po godina zatvora zbog regrutovanja litvanskog kapetana u službi u važnoj vazdušnoj vojnoj bazi u Siauliaju. On se izjasnio da nije kriv.

Dvoje litvanskih državljana takođe je osuđeno, 2016. godine, zbog prenošenja vojnih tajni ruskoj obaveštajnoj službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu