Na prelazu Gradina otkriveni antikviteti neprocenjive vrednosti

Carinici su u saradnji sa policijom na ulazu prelaza Gradina otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja antikviteta neprocenjive vrednosti.

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

12:01

Na prelazu Gradina otkriveni antikviteti neprocenjive vrednosti
Foto: Uprava carina

Reč je o svicima iz jevrejske svete knjige Tore, koje su carinici juče otkrili u vozilu nemačkih registarskih oznaka u kome je na suvozačkom mestu bio 57-godišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu koji se i prijavio kao vlasnik otkrivenih predmeta, saopštila je Uprava carina.

Nesvakidašnji antikviteti otkriveni su nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici su ipak odlučili detaljno da pregledaju automobil.

Zahvaljujući opravdanoj sumnji carinskih službenika, deo svetske kulturne baštine je spasen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Dodaje se da je odmah obaveštena Jevrejska zajednica u Beogradu iz koje je i potvrdjeno da su otkriveni delovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom veštačenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: