Fajon: Izborno zakonodavstvo Srbije nije uskađeno sa zahtevima OEBS-a

Radićemo na pronalsku rešenja za izborne uslove koje bi zadovoljilo obe strane, izjavila Tanja Fajon.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.11.2019.

08:20

Fajon: Izborno zakonodavstvo Srbije nije uskađeno sa zahtevima OEBS-a
Ilustracija: Depositphotos/ Roibu

Predsedavajuća odbora Evropskog parlamenta za strabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom će danas u Skupštini Srbije kao deo delegacije EP posredovati tokom druge runde medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

Fajon je za današnje "Večernje novosti" rekla da će najpre odvojeno razgovarati sa opozicijom i predstavnicima vlasti, a potom će na zajedničkom sastanku obe strane izneti svoje mišljenje o situaciji i moći da zajedno dodju do obostrano prihvatljivog rešenja koje će dovesti do normalnog odvijanja izbora i povratka opozicije u parlament.

"Parlament je jedan od najvažnijih demokratskih institucija u koju se stiže izborima i jedino mesto koje daje legitimitet svim stranama da iskažu svoje mišljenje", rekla je Tanja Fajon.

Ona je rekla da iako postoji napredak trenutno izborno zakonodavstvo Srbije nije uskađeno sa zahtevima izborne posmatračke misije OEBS-a.

"Ne samo da nije usklađeno nego je problem u implementaciji. Prvenstveno medijska zastupljenost svih strana nije jednaka. To predstavlja veliki problem, jer je sloboda medija jedna od glavnih stavki pravne države i države koja stremi članstvu u EU. Takodje bitno je imati jasniju strukturu finansiranja politickih subjekata i izbornih kampanja", rekla je Fajonova.

Kako kaže, primetno je da obe strane imaju drugačije stavove što se tiče izbora.

"Ne bih se u potpunosti složila sa stavom vlasti da su i prethodni izbori bili na istim zakonskim uslovima, upravo zbog toga što prošle izbore opozicija nije bojkotovala", kaže Tanja Fajon za "Novosti".

Rekla je da postoji velika šansa da EP pošalje misiju da prati izbore, ali da nije još ništa odlučeno, jer prvo Srbija treba da zatraži prisustvo misije kako bi to uopšte bilo izvodljivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: