"S pažnjom pratimo Vučićevu ideju, a od Prištine očekujemo..."

Beograd -- Italijanski ambasador u Srbiji Karlo Lo Kašo pozdravio je inicijativu predsednika Srbije, premijera Severne Makedonije i Albanije "mini Šengenu".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deopositphotos/ olinchuk
Ilustracija: Deopositphotos/ olinchuk

"Sa interesovanjem i pažnjom pratimo inicijativu koju je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo upravo sa Zaevom i Ramom u Novom Sadu. Ubeđeni smo da je bolja saradnja između zemalja i regiona preduslov za prevazilaženje pitanja iz prošlosti i utvrđivanje zajedničkih ciljeva i interesa, kako bi se poboljšali uslovi života građana", kazao je.

Govoreći o tome kako Italija vidi naredne korake u dijalogu Beograda i Prištine, ambasador je u intervjuu za "Blic" rekao da je bitno da se obe strane što pre vrate za pregovarački sto.

"Očekujemo da nova vlada u Prištini čim stupi na dužnost počne da deluje u duhu dijaloga, počevši od ukidanja taksi. Sigurni smo da će Beograd, s druge strane, umeti da konstruktivno doprinese ponovnom pokretanju dijaloga", naveo je Lo Kašo.

Na pitanje kako komentariše odluku srpske opozicije da bojkotuju izbore sledeće godine, on je odgovorio da su slobodini i fer izbori u interesu svih, i vlade i opozicije, a pre svega u interesu građana.

Dodao je da bi Italija želela da vlast i opozicija postignu sporazum u vezi s prolećnim parlamentarnim izborima zahvaljujući takodje i dijalogu koji je pokrenut pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, kao i da Narodna skupština ponovo postane sedište zdravog političkog suočavanja izmedju stranaka.

U intervjuu za "Blic" italijanski ambasador je ocenio i da je odbijanje Evropske unije otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom velika greška i loša poruka Zapadnom Balkanu.

"Po našem mišljenju, treba nagraditi Skoplje i ohrabriti Tiranu da nastave s reformama. U isto vreme, radi se i o slanju pozitivne poruke Srbiji i Crnoj Gori, koje su već odavno otvorile pristupne pregovore, i generalno celom Balkanu, o stalnoj aktuelnosti evropske perspektive", izjavio je Lo Kašo u intervjuu za današnji "Blic".

On je dodao da će se na inicijativu Italije o proširenju razgovarati i u okviru Saveta EU za opšte poslove koji će se održati 19. novembra.

"Angažovanje predsednika Vlade Djuzepea Kontea najbolja je potvrda stalne pažnje koju pridajemo regionu Balkana: premijer Konte jedini je predsednik vlade neke evropske zemlje koji je ove godine bio u Beogradu i u Tirani, i koji se ovih dana nakon odluke Evropskog saveta sreo u Rimu prvo sa makedonskim kolegom Zaevom, a zatim i albanskim premijerom Ramom. U najtežim trenucima bitno je ohrabiti zemlje regiona da nastave sa zapocetim naporima", naveo je Lo Kašo.

strana 1 od 124 idi na stranu