"SAD će nastaviti da predvode borbu protiv Islamske države"

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u četvrtak da će SAD nastaviti da predvode borbu protiv džihadista Islamske države.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.11.2019.

20:45

EPA-EFE/ epa07703589

On je pozvao evropske članice koalicije protiv te ekstremističke grupe da prihvate i procesuiraju svoje građane zarobljene u Iraku i Siriji.

Šefovima diplomatija i visokim zvaničnicima oko 30 zemalja, članica koalicije, Pompeo je na sastanku u Vašingtonu rekao da je imperativ da se hiljade zarobljenih boraca iz Evrope i s drugih kontinenata izvedu pred lice pravde zbog počinjenih zločina, navodi Asošiejted pres.

"Znate svi da treba da nastavimo borbu protiv Islamske države. SAD će nastaviti da vode koaliciju. Naše vojnike smo ponovo rasporedili po severoistoku Sirije i šire, kako Islamska država ne bi oživela i preuzela naftna polja", kazao je Pompeo, prenosi Frans pres.

Pompeo je odbacio navode da će SAD odustati od liderstva u koaliciji pošto američki predsednik Donald Tramp želi da povuče vojnike s Bliskog istoka i dodao da sada ne treba "stati već delovati tako da se Islamska država više nikada ne vrati".

Šef američke diplomatije je pozvao članice koalicije i da povećaju izdvajanja za projekte UN za pomoć i obnovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: