SAD podržao Moralesovu zamenu

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozdravio je odluku senatorke Đanin Anjes da preuzme ulogu privremene predsednice Bolivije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/  RODRIGO SURA
EPA-EFE/ RODRIGO SURA

Anjes je na to mesto došla nakon što je Evo Morales posle višenedeljnih protesta u zemlji podneo ostavku i otišao u Meksiko, gde je dobio azil.

"SAD pozdravljaju odluku bolivijske senatorke Đanin Anjes da preuzme ulogu privremene predsednice da bi vodila svoju zemlju kroz demokratsku tranziciju prema ustavu Bolivije", naveo je Pompeo u saopštenju koje je objavio Stejt department.

Pompeo je dodao da će SAD "sarađivati sa Organizacijom američkih država, bolivijskim civilnim ustavnim institucijama i narodom Bolivije dok se vrše pripreme za održavanje slobodnih, fer izbora, što je pre moguće".

"Pozivamo sve strane da štite demokratiju u narednim nedeljama i da se uzdrže od nasilja prema građanima i njihovoj imovini", poručio je Pompeo.

Dan nakon što se opoziciona liderka u Senatu Anjes proglasila privremenom predsednicom zemlje, izbili su novi sukobi u Boliviji između pristalica bivšeg predsednika i policije.

Tom prilikom policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante, prenosi AP.

Demonstranti su sinoć izašli na ulice La Paza i El Altoa, koji se smatra Moralesovim uporištem, i mahali raznobojnim domorodačkim zastavama i uzvikivali "Sada, građanski rat".

"Ne želimo nijednog diktatora. Ova žena je krenula na nas i zato smo ljuti. Borićemo se s našom braćom i sestrama do Moralesovog povratka. On mora da dovede kuću u red", rekla je jedna od učesnica protesta.

Đanina Anjes se proglasila prelaznom predsednicom Bolivije, uprkos nedostatku kvoruma tokom glasanja za njen izbor, pošto su poslanici levičarske stranke bivšeg predednika Eva Moralesa, a koji čine dve trećine Kongresa, bojkotovali glasanje.

I pored toga, ona je preuzela vlast navodeći da Ustav ne zahteva obavezno kvorum u Kongresu.

Nakon što se proglasila za predsednicu, imenovala je novog komandanta vojske koji je u utorak podneo ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu