Ubijen još jedan vođa Islamskog džihada, pet raketa na Izrael VIDEO

Sporazum o prekidu vatre je stupio na snagu, ali udari se nastavljaju. Izraelske bezbednosne snage javljaju da je ispaljeno pet raketa iz pojasa Gaze na Izrael.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2019.

07:00

Ubijen još jedan vođa Islamskog džihada, pet raketa na Izrael VIDEO
Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Ranije danas, portparol Islamskog džihada saopštio je da je tokom noći u vazdušnim napadima Izraela na pojas Gaze ubijen još jedan komandant ove radikalne palestinske grupe Rasmi Abu Malhus, koji je bio glavnokomandujući u okviru raketne jedinice. Izvor u Islamskom džihadu potvrdio je prethodno za AFP da je postignut sporazum.

"Sporazum o prekidu vatre rezultat je napora Egipta", a podržale su ga palestinske frakcije, uključujući Islamski džihad, rekao je neimenovani egipatski visoki zvaničnik.

Ipak se oglasile sirene

Očekuje se da će se sukobi između izraelske vojske i palestinske frakcije nastaviti, jer su se jutros, prema zvaničnim informacijama, oglasile sirene u Kibucima Erezu, Iad Mordehai i Moshav Netiv Hasara.

U međuvremenu, palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su od početka izraelskih vazdušnih napada ove nedelje najmanje 32 osobe poginule.

Izrael će nastaviti ciljanu eliminaciju palestinskih militanata, istakao je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

"Odgovorićemo adekvatno", izjavio je Kac za Vojni radio.

"Država Izrael neće oklevati da napadne one koji pokušavaju da joj nanesu štetu iz pojasa Gaze ili drugih delova", istakao je.

Izraelska vojska potvrdila prekid vatre u Gazi

Izraelski vojni portparol potpukovnik Avihaj Adrai izjavio je da su dvodnevni sukobi u pojasu Gaze "okončani", čime je potvrdio prekid vatre koji je ranije objavio palestinski Islamski džihad.

Portparol je na Tviteru naveo da se vojna operacija završila i da je Izrael gađao 25 ekstremista u pojasu Gaze, većinom iz Islamskog džihada.

On je precizirao da je u izraelskim udarima iz vazduha ciljana "teroristička infrastruktura" iznad i ispod zemlje kao i pomorske pozicije Islamskog džihada.

Izraelska vojska ubila je u utorak u udaru iz vazduha komandira Islamskog džihada što je izazvalo baražnu raketnu vatru iz Gaze.

Izrael je u znak odmazde izveo desetine napada iz vazduha, ubivši najmanje 34 Palestinca.

Troje Izraelaca je zadobilo lakše povrede od šrapnela i polomljenog stakla i raketiranje je paralisalo delove zemlje.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je nakon objave Islamskog džihada da je postignut dogovor o prekidu vatre najavio da će se ciljana ubistva palestinskih ekstremista u Gazi nastaviti jer su se pokazala kao efikasna.

"Izrael će povrediti svakog ko namerava da ga povredi", rekao je Kac za izraelski vojni radio.
Sporazum o prekidu vatre stupio je na snagu u 05.30 sati po lokalnom vremenu (03.30 GMT) u pojasu Gaze, javila je jutros agencija Frans pres.

Agencija se pozvala na egipatske izvore i izvore u Islamskom džihadu.

Vođa Islamskog džihada Ziad al Nakalah izjavio je sinoć da je ta palestinska ekstremistička organizacija voljna da pristane na prekid vatre ako Izrael prihvati određene uslove.

Izraelska vojska je ubila komandira Islamskog džihada u utorak u napadu iz vazduha na njegov dom u Gaza Sitiju što je izazvalo osvetničko raketiranje i izraelske udare u kojima je ubijeno 26 Palestinaca, uključujući 16 ekstremista.

Od utorka ujutru na Izrael je iz Gaze ispaljeno preko 360 raketa i minobacačkih projektila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: