Euleks obučava kosovsku policiju za predmete ratnih zločina

Euleks je održao niz kurseva obuke za Jedinicu kosovske policije za istragu ratnih zločina.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.11.2019.

14:59

Euleks obučava kosovsku policiju za predmete ratnih zločina

Obuke imaju za cilj da se toj Jedinici pomogne u razvoju modernog sistema za upravljanje predmetima i unapređenju njenih kapaciteta za pripremu predmeta, upravljanje predmetima i analizu predmeta ratnih zločina, saopšteno je iz Euleksa.

"Potpuno svesni činjenice da su mnogi predmeti ratnih zločina veoma složeni i povezani sa drugim predmetima ratnih zločina, Euleks aktivno podržava kosovsku policiju u uspostavljanju njihove sopstvene baze podataka i u najboljem iskorišćavanju takvih alata za predmete ratnih zločina”, kaže Roland Burgsteiner, nadgledač za predmete ratnih zločina iz jedinice Euleksa i organizator obuke.

Baza podataka, koju je kosovska policija razvila uz pomoć Euleksa, omogućiće obučenim istražiteljima ratnih zločina da organizuju velike količine podataka, efikasno upravljaju složenim predmetima ratnih zločina i pripreme ih za procesuiranje.

Direktor Uprave za teške zločine i istrage, major Fadilj Gaši zahvalio je Euleksu na kontinuiranoj podršci i saradnji i pozdravio programe obuke u upravljanju predmetima ratnih zločina.

U decembru 2018. godine, kao rezultat rekonfigurisanog mandata Euleksa, Misija je policijske spise predmeta ratnih zločina predala kosovskim organima.

Danas policijski nadgledači Euleksa vrše sistemsko nadgledanje na nivou kosovske policije, sa fokusom na tematske oblasti zločina po međunarodnom pravu, rodno zasnovano nasilje i zločine iz mržnje i pružaju ekspertizu i savete u vezi s tim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: