"Razumem protivljenja, treba razumeti mentalitet Albanaca"

Kondratjev, kandidat za specijalnog izaslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo, kaže da protivljenje Prištine njegovom izboru nije novost

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.11.2019.

10:29

Ilustracija: Depositphotos/ifeelstock

Kako kaže, Aleksej Kondratjev, pre svega treba razumeti mentalitet kosovskih Albanaca.

U izjavi za Sputnjik, Kondratjev kaže da su se od momenta ulaska ruske jedinice u sastav Kfora na teritoriji Kosova, Albanci jako negativno ponašali prema Rusima i na svaki način su pokazivali da nisu spremni za dijalog i saradnju.

Albanci su, dodao je, preferirali, umesto Rusa, američki kontigent i zato za njega ovo nije neka novost.

Odbor Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) za politička pitanja i demokratiju danas treba da odluči o izboru novog izaslanika za Kosovo, a jedan od trojice kandidata je Kondratjev, što je izazvalo mnoga negativna reagovanja u Prištini, a odlazeći ministar privremenih prištinskih institucija, Bedžet Pacoli, je ocenio da bi njegov izbor bio opasnost za tzv. Kosovo i da, ako on bude izabran, sa njim ne treba sarađivati.

Komentarišući takve reakcije iz Prištine, Kondratjev kaže da je najvažnije to da se, po njegovom mišljenju, tokom ove godine mnogo toga promenilo u administrativnoj strukturi u Prištini.

Neke promene, dodao je, direktno krše rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, a kao primer je naveo formiranje tzv. ministarstva odbrane Kosova, što je sada jedna od najvažnijih tačaka u odnosima Beograda i Prištine i UN.

"Zato kosovske vlasti sa današnjim panalbanskim stavovima opozicije ne žele nikakvo prisustvo Rusa na Kosovu", naveo je Kondratjev.

Upitan da li tokom budućeg mandata planira da poseti Kosovo, Kondratjev odgovara potvrdno i da će morati da prceni situaciju na terenu, kako bi posle izveštavao u okviru rezolucije 1244 i međunarodnog prava, i kako bi dao odgovarajuću ocenu.

"Sada imamo izjavu Bedžeta Pacolija, koji je moje učešće kao izveštača ocenio na svom profilu na Tviteru kao 'pretnju za nacionalnu bezbednost Kosova'. Zato se pravi negativna slika već na startu", rekao je.

Moraće, kaže, da poseti Kosovo, ali podseća da je bilo situacija kada kosovski Albanci nisu pustili na teritoriju pokrajine nekoliko izveštilaca PS SE, a pritom oni nisu ni na koji način da utiču na Prištinu.

"Zato, kada pričamo o demokratiji i transparentnosti, poštovanju ljudskih prava i vladavini prava, sve strane moraju da poštuju ono što je navedeno u Ustavu Saveta Evrope. Samoproglašeno Kosovo, iako nije članica PS SE, izražava želju da ot postane i onda treba da podržava fundamentalne vrednosti ove organizacije", naveo je Kondratjev.

Govoreci o platformi njegovog budućeg mandata, Kondratjev kaže:

"Mi planiramo da polazimo od vladavine prava. Sve grupe stanovništva na Kosovu moraju da imaju jednaka prava, nezavisno od nacionalnosti i religije - Srbi, Albanci, Romi i ostali. Drugo je pitanje - danas postoje nerasvetljena krivična dela i prekršaji i treba da se razjasni zašto u ovim slučajima nije realizovana vladavina prava. I, pre svega, mi moramo da izvršimo obaveze koje su bile određene ranije, kao i da uporedimo današnju situaciju sa onom koja je bila ranije u izveštajima, da sagledamo dinamiku razvoja i gde to vodi. Zato bismo bili zahvalni međunarodnoj i evropskoj zajednici na podršci po ovom pitanju".

O tzv. Kosovu, koje pamti iz perioda svog boravka od 1999. do 2000., ne do 2001., kako je to rekao Pacoli, Kondratjev kaže da je to bio period kada se još pucalo po ulicama, dešavale su se otmice, napadani su automobili, a bilo je i drugih oblika kriminala.

"Sama Priština bila je značajno razrušena zbog bombardovanja NATO-a. Neke zgrade i objekti su bili pogođeni raketama i bombama - ostale su rupe od bombi sa osiromašenim uranijumom. Tako da je sve prilično ličilo na ratno stanje - naoružane patrole na putevima, patroliranje helikoptera, aviona i bespilotnih letelica. I sve tada je bilo pod ozbiljnim vojnim nadzorom", ispričao je Kondratjev.

Inače, o kandidaturi Kondratjeva je raniej ove sedmice pisao i nemački Bild, koji je preneo da će njegov zadatak biti da informiše međunarodnu organizaciju Saveta Evrope o aktuelnom razvoju demokratije i, pre svega, o sukobu sa Srbijom.

Izabrani izvestilac, pisao je Bild, zapravo će postati ambasador Saveta Evrope na Kosovu i, između ostalog, dobiće širok pristup poverljivim temama.

Protiv izbora Kondratjeva su prištinske nevladine organizacije Institut za politička pitanja i Pokret FOL, koji šu na fonu Pacolijeve izjave uputili juče otvoreno pismo PS SE u strahu da bi Rus Aleksej Kondratijev mogao biti izabran za izaslanika za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: