Tri kandidata za komesare danas pred Evropskim parlamentom

Kandidati za komesare za proširenje, transport i unutrašnje tržište EU biće saslušani danas pred Evropskim parlamentom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.11.2019.

07:12

Tri kandidata za komesare danas pred Evropskim parlamentom
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Tokom trosatnog saslušanja kandidati za komesare biće suočeni sa temeljnim pitanjima o njihovim sposobnostima, spremnosti i podobnosti da preuzmu vođenje EU politike u datim oblastima.

Prvi će se pred Odborm za spoljne poslove već od 8.00 ujutru naći mađarski kandidat za komesara za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji koji je, za razliku od prethodnog kandidata Mađarske Lasla Tročanjija, dobio "zeleno svetlo" Odbora za pravne poslove.

Kandidatkinja Rumunije Adina Valean će se pred parlementarnim Odborom za transport naći od 13 časova.

U isto vreme će pred Odborima za jedinstveno tržište i industriju na pitanja poslanika odgovarati francuski kandidat Tjeri Breton.

Ako tri kandidata za komesare dobiju "zeleno svetlo" Evropskog parlamenta, ostaje otvoreno pitanje komesara iz Velike Britanije, čije ime još nije ni stiglo iz Londona u Brisel.

U Evropskoj komisiji se nadaju da će se sve procedure završiti na vreme kako bi Evropski parlament mogao krajem meseca, verovatno 27. novembra, da glasa o celom sastavu nove Komisije.

Nova Evropska komisija, na čelu sa Ursulom fon der Lajen, trebalo bi da stupi na dužnost 1. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: