Tramp i Erdogan "veoma dobri prijatelji": Pričali o "teškim temama"

Predsednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, sastali su se u sredu u Beloj kući.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 13.11.2019.

22:05

Tramp i Erdogan
EPA-EFE/ MIKE THEILER / POOL

Dva predsednika sastala su se u trenutku kada su odnosi te dve saveznice iz NATO na najnižem nivou u više decenija.

Tramp i Erdogan su razgovarali o teškim temama - o odluci Ankare da kupi ruski odbrambeni sistem S-400 uprkos članstvu u NATO i turskom napadu na kurdske borce na severu Sirije, američke saveznike u borbi protiv Islamske države.

Uprkos tim sporenjima, Tramp je rekao da su dve zemlje spremne da povećaju trgovinsku razmenu koja je u 2017. godini iznosila 24 milijarde dolara.

"Nastavićemo da širimo saradnju. Mislimo da veoma brzo možemo da dovedemo trgovinsku razmenu do oko 100 milijardi dolara", kazao je Tramp.

On je branio odluku da pozove Erdogana u posetu, uprkos široko kritikovanoj turskoj ofanzivi u Siriji.

Tramp je rekao da su on i Erdogan dugo vremena "veoma dobri prijatelji" i da obojica razumeju probleme s kojima se druga zemlja suočava.

"Razumem probleme koje su imali, uključujući ubijanje velikog broja ljudi iz Turske u oblasti o kojoj govorimo i on mora nešto da učini povodom toga", naveo je američki predsednik.

Predstavnički dom Kongresa SAD u oktobru je ubedljivom većinom usvojio zakon o uvođenju sankcija visokim turskim zvaničnicima i njenoj vojsci zbog invazije na Siriju.

Ankara je 9. oktobra započela ofanzivu prodiv sirijskih Kurda koje smatra teroristima zbog njihove povezanosti s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Više desetina Kurda i njihovih pristalica protestovale su danas ispred Bele kuće zbog Trampovog sastanka s Erdoganom, mašući kurdskim i američkim zastavama.

Demonstranti su uzvikivali slogane zahtevajući povlačenje snaga koje imaju podršku Turske iz severne Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: