Islamski džihad prikazao raketni arsenal u jeku sukoba; Poznati uslovi za prekid vatre VIDEO

Palestinski Islamski džihad postavio je na internetu video snimak svog raketnog arsenala.

Izvor: Beta

Sreda, 13.11.2019.

22:31

Islamski džihad prikazao raketni arsenal u jeku sukoba; Poznati uslovi za prekid vatre VIDEO
Ilustracija: Getty images/ Handout

Najavljeno je da će nastaviti da raketira izraelske gradove dok nasilje između dve strane nastavlja da eskalira.

Na video snimku se vidi kako se pripadnici te organizacije koja ima podršku Irana pripremaju i ispaljuju rakete iz uređaja za lansiranje skrivenih pod zemljom i kako ispaljuju minobacačke projektile prema Izraelu.

Vidi se i kako rakete lete u pravcu Izraela ali je deo snimaka zamagljen da izraelski vojni analitičari ne bi mogli da utvrde gde se skrivaju lansirne rampe, navode izraelski mediji.

Kako je navedeno, to su salve raketa tipa "al Burak" i "al Badr 3" u odgovoru na agresiju Izraela.

Video snimak je objavljen nakon što su izraelski lideri upozorili da će početi da ciljaju rukovodstvo te ekstremističke organizacije ako raketiranje ne prestane.

Preko 350 raketa i minabacačkih projektila je ispaljeno juče i danas na Izrael u odgovoru na ciljano ubistvo komandira Islamskog džihada Baha Abu el Ate u izraelskom udaru iz vazduha.

Izrael je odgovorio na raketiranje napadima na ciljeve Islamskog džihada, a raketiranje je nastavljeno nakon kratkog predaha prošle noći.

Broj poginulih Palestinaca u izraelskoj odmazdi povećao se danas na 24, uključujući najmanje 16 ekstremista.

Među poginulima je pet civila, uključujući jednog sedmogodišnjaka i još dva maloletnika.

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov je u saopštenju iz Kaira naveo da pregovarači rade hitno na popuštanju sukoba, dodavši da je vrlo zabrinut zbog nastavka i ozbiljne eskalacije nasilja.

Egipat je i ranije posredovao između Izraela i ekstremista u Gazi ali dugotrajni prekid vatre nije uspostavljen.

Mladenov će se tamo sastati sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem u nastojanju da posreduje zatišju, preneo je AP.

Islamski džihad je međutim odbacio te napore, rekavši da je prioritet da "odgovori na zločin i suprotstavi se izraelskoj agresiji".

Novi izraelski ministar odbrane Naftali Benet najavio je da Izrael neće oklevati da izvede dodatna ciljana ubistva onih koji mu prete.

Benet se već dugo zalaže za oštriju akciju protiv palestinskih ektremista ali u planiranju ubistva komandira Islamskog džihada nije učestvovao.

U raketiranju iz Gaze nije bilo izraelskih žratva najviše zahvaljujući odbrabenom sistemu "Gvozdena kupola" za koji vojska kaže da ima 90 procenata uspešnosti.

Izraelski vojni portparol Džonatan Konrikue izjavio je da je komandir Islamskog džihada ubijen jer je odgovoran za nedavne napade na izraelsku teritoriju i zato što je planirao novi napad raketama, antitenkovskim projektilama i ubacivanjem na izraelsku teritoriju.

On je objasnio da je vojska ograničila udare na ciljeve Islamskog džihada i da izbegava sukob sa većom organizacijom Hamas i koja ima mnogo smrtonosniji arsenal.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da je vojnu operaciju odobrila vlada deset dana unapred.

Uspešnost operacije mogla bi uticati na popularnost Netanjahua koji nastoji da ostane na vlasti u vreme političkog zastoja jer nije bilo jasnog pobednika na nedavnim izborima i kada se suočava sa pretnjom optužnica za korupciju.

"Ako postignemo dogovor mogu čak da objavim prekid vatre preko telefona"

Ziad al Nakalah izjavio je, ipak, da je ta palestinska ekstremistička organizacija voljna da pristane na prekid vatre ako Izrael prihvati određene uslove.

On je rekao večeras libanskoj TV Al-Majadin da Egipat posreduje razgovorima o primirju da se okončaju najžešći sukobi između Izraela i ekstremista u Gazi posle više meseci.

Al Nakalah je naveo tri uslova, a pre svega da Izrael prestane ciljana ubistva palestinskih lidera i ekstremista visokog ranga.

Izraelska vojska je ubila komandira Islamskog džihada u utorak u udaru iz vazduha na njegov dom u Gaza Sitiju što je izazvalo osvetničko raketiranje i izraelske udare u kojima je ubijeno 26 Palestinaca, uključujući 16 ekstremista.

Al Nakalah takođe zahteva da Izrael prestane da puca na Palestince na protestima kraj granice pojasa Gaze koji se održavaju jednom nedeljno od kraja marta prošle godine i da poštuje indirektno razumevanje sa Hamasom koji vlada Gazom o ublažavanju ekonomskih teškoća na toj teritoriji.

"Ako postignemo dogovor mogu čak da objavim prekid vatre preko telefona", rekao je lider Islamskog džihada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: