Bušati ili Suroi?

Priština -- U očekivanju potvrde konačnih rezultata kosovskih vanrednih izbora, održanih 6. oktobra, prištinski mediji nagađaju ko će biti novi šef diplomatije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/Kushtrim Ternava
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

Nakon spominjanja publiciste Vetona Suroija kao mogućeg ministra spoljnih poslova, sada se piše i o Ditmiru Bušatiju, bivšem šefu diplomatije u vladi Albanije.

I Suroi i Bušati se spominju kao ministri spoljnih poslova u mogućoj vladi Pokreta samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, dveju stranaka koje su osvojile najviše izbornih glasova na proteklim izborima.

Zeri podseća da je Bušati bio jedan od najvećih protivnika ideje o promeni granice između Srbije i Kosova.

Bušati je bio ministar spoljnih poslova u vladi albanskog premijera Edija Rame, a na toj funkciji ga je zamenio Gent Čakaj, koji je poreklom s Kosova. Čakaj je u kabinetu Edija Rame vršilac dužnosti šefa dilomatije.

Zeri piše da je Bušati prošle sedmice u jednom intervjuu otkrio detalje o ideji promene granica, čemu se, kako je rekao, oduvek suprotstavljao. Tvrdi i da na svom stolu ima mapu koja pokazuje plan te podele.

Dodaje se da je aktuelni predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, takođe, promovisao tu ideju podele kosovske teritorije, za šta je imao punu podršku Rame, te da je upravo zbog protivljenja toj ideji Bušati smenjen sa mesta ministra spoljnih poslova Albanije.

Sada je Bušati takođe jedno od mogućih imena koje će lideri Samoopredeljenja i DSK, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, kandidovati za ministra spoljnih poslova vlade u Prištini, navodi Zeri.

U međuvremenu, Vjosa Osmani, koja je kandidatkinja za premijera DSK, izjavila je danas da ne želi mesto šefa kosovske diplomatije u novoj vladi, što, kako se navodi, takođe postoji kao mogućnost.

Osmanijeva je rekla da ne razmišlja o toj poziciji, već da razmišlja o tome kako da prvo pomogne, kako je rekla, "svojoj zemlji, zatim koaliciji i boljoj zastupljenosti DSK-a".

strana 1 od 108 idi na stranu