Premijer i predsednik Severne Makedonije o evropskoj budućnosti

Severnomakedonski predsednik Stevo Pendarovski razgovorao je u sredu u Skoplju s nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.11.2019.

21:02

Premijer i predsednik Severne Makedonije o evropskoj budućnosti
Ilustracija: Depositphotos/ Sehenswerk

Pendarovski kaže da ta zemlja veoma ceni podršku Nemačke na putu ka članstvu u EU i NATO-u.

U tom smislu, on je istakao značaj Nemačke koja je završila ratifikaciju protokola o pristupanju Severne Makedonije u NATO i zahvalio mu se što Nemačka drži pitanje proširenja u fokusu agende EU, prenosi MIA.

Kako je rekao, iako Severna Makedonija nije dobila zeleno svetlo za započinjanje pregovora sa EU, evrointegracije ostaju njen strateški cilj i istovremeno izrazio nadu da će nova metodologija za započinjanje pregovora uskoro biti definisana i da će biti doneta odluka o početku pregovora.

S Masom je razgovarao i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, i njih dvojica su se složili da će dve zemlje učiniti sve što je neophodno da bi se donela pozitivna odluka.

Zaev je istakao da je Severna Makedonija postigla značajan napredak u poslednje 2,5 godine, što je rezultat posvećenosti institucija i građana.

Zaev i Mas su se složili i da EU treba da preduzme ozbiljne korake za zemlju da dalje napreduje na pravom putu i odbaci one koji se nadaju nacionalizmu i radikalizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: