"U Belorusiji nema ugrožavanja demokratskih sloboda"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u utorak u Beču da je njegova zemlja potpuno otvorena tvrdeći da nema ugrožavanja demokratskih sloboda.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 12.11.2019.

18:18

EPA-EFE/ Sergei Gapov/ Pool

To je javila agencija Frans pres ocenjujući da Lukašenko želi da se približi Evropskoj uniji.

Predsednik Belorusije je u prvoj poseti jednoj članici EU u poslednje tri godine, izabrao Austriju koja je jedan od glavnih trgovinskih partnera Minska.

Belorusija sa oko 9,5 miliona stanovnika, zatvorena je zemlja u kojoj dominira državna ekonomija i prisutna je zavisnost od Rusije u političkom i ekonomskom smislu.

"Mi smo danas zaglavljeni između istoka i zapada kao kleštima, ali smo ipak dobro. Da bismo preživeli, uveli smo razne metode ali niko ne može da nam kaže da nisu demokratske ili da štete našem narodu", rekao je Lukašenko.

Belorusija, koja se nalazi na spoljnoj granici EU, i dalje izriče smrtnu kaznu. Ta zemlja je na spisku slobode medije udruženja Reporteri bez granica na 153. mestu od 180 zemalja. Belorusija je jedina evropska država koja nije u Savetu Evrope.

U toj zemlji će 17. novembra biti organizovani prevremeni parlamentarni izbori. Međunarodni posmatrači ocenjuju da nijedno slobodno i pravedno glasanje nije organizovano od 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: