"Koliko znam Kurtija, oni neće pristati tek tako"

Priština -- Vladajuća koalicija teško će biti formirana ukoliko Vrhovni sud Kosova potvrdi odluku Izbornog panela za predstavke i žalbe.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Politikolog iz Prištine Ramuš Tahiri ocenjuje da će Kosovo ući u političku i institucionalnu krizu, jer se već postavljaju određeni uslovi. "Koliko znam Samoopredeljenje i Aljbina Kurtija, oni neće pristati tek tako na bilo kakvu koaliciju", izjavio je Tahiri za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, IPŽP nije postupio u skladu za zakonom kada je naložio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da iz konačnih rezultata izbaci glasove iz Srbije.

"To su građani Kosova, imaju svoj lični broj i glasali su u skladu sa zakonom. Niko nema pravo tim građanima da oduzme pravo glasa", smatra Tahiri.

On podvlači da je koalicija oko NISMA uložila žalbu IPŽP kako bi dobila neophodne glasove da pređe izborni prag od pet odsto, a samim tim da bude zastupljena u skupštini Kosova sa šest poslanika.

"Ako se ne uvaže glasovi iz Srbije onda sa pet odsto i NISMA prelazi izborni prag, a Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova neće više imati većinu od 61 poslanika da sami formiraju vladu. Po novim kalkulacijama, Samoopredeljenje će imati 29 poslanika, 28 DSK, 24 DPK i 13 poslanika će imati Alijansa za budućnost Kosova", objašnjava Tahiri.

IPŽP juče je naložio CIK-u da ponovo broji 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata izbaci glasove iz Srbije. Nezadovoljne strane su imale rok od 24 sata da se žale Vrhovnom sudu Kosova, koji treba da donese odluku o tim žalbama u naredna 72 sata.

strana 1 od 108 idi na stranu