Vučić nakon iznenadnog sastanka s Makronom o želji Evrope, Tačiju, "malom Šengenu"

Beograd, Pariz -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odazvao se hitnom sastanku na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona, kojem je prisustovao i Hašim Tači.

Izvor: B92, Tanjug, Pink.rs
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Ludovic Marin/Pool
Foto: Tanjug/AP/Ludovic Marin/Pool

Nakon sastanka Vučić je izjavio da Makron i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu po pitanju kosovskog pitanja, ali da nije došlo do "dubinskog" sastanka.

„Francuski predsednik je to rekao pre svega misleći na sebe i nemačku kancelarku, kao i evropske institucije", naglasio je on.

Upitan da li je Makron insistirao na ukidanju takse, Vučić je podsetio da je šef francuske države već bezbroj puta o tome govorio.

„Zna to i Tači. Nije to pitanje o kojem se raspravlja, svi znaju za to i to je stvar koja se podrazumeva. Čekamo da ukinu takse pa da razgovaramo, naravno, ako žele da razgovaramo o postizanju kompromisa", rekao je Vučić.

Makron je, kaže, na tom nenajavljenom sastanku želeo da čuje kakva je situacija.

"Kada ukinu takse možemo da sednemo za sto“, ponovio je Vučić.

"Nastavak dijaloga kada ukinu takse! Tek tada možemo da sednemo za sto", rekao je Vučić.

Kako kaže, bio je veoma realističan i pomalo pesimističan, ali i potpuno iskren.

"Nije bilo dubinskog sastanka, niti je to moguće rešiti na ovakav način", rekao je Vučić i dodao da je Tači govorio kako će da formiraju vladu početkom decembra, kao i da je on ponovio da neće.

"Onda se Tači sam složio sa tim", kazao je Vučić.

U kontekstu „malog Šengena“, Vučić je rekao da njemu nisu preči albanski proizvođači, već kako kaže, sprski.

"Srbija ima suficit i sa Hrvatskom i sa Slovenijom. Ja o tome ne pričam nigde. Srpski političari, sem onih u opoziciji, to razumeju. Prodavaćemo sve što napravimo mnogo više svima drugima", kazao je predsednik Vučić komentarišući rezultate dvodnevnog sastanaka u Ohridu, gde je dogovoren „mali Šengen“, koji podrazumeva slobodan protok ljudi i robe u regionu.

"Nama treba otvoreno tržište, jer želimo da budemo najjači. Zbog čega ne bi mogli da imamo brze trake za kamione i da bi se roba brže prevozila? Ne razumem šta je u pitanju i šta zameraju", pitao se predsednik Vučić nakon kritika opozicije zbog „malog Šengena“.

Marniika Tepić je optužila predsednika da je neposredno pre gostovanja u Uptiniku razgovarao s direktorom GIM koji se povezuje s Krušikom.

"Nisam razgovarao sa tim čovekom. To su bedni lažovi. Imam jedan telefon i to može da se proveri", kazao je predsednik Vučić za Pink.

"Jedan razgovor da sam imao sa tim čovekom znalo bi se. To može lako da se proveri", rekao je.

Makron se, inače, sinoć sastao s Vučićem, s kojim je razgovarao duže od sata.

Makron je ranije u više navrata istakao nameru da se Francuska direktnije uključi u dijalog Beograda i Prištine, koji je blokiran već dugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu