"Planovi Vašingtona povećavaju rizike za ceo svet"

Planovi SAD da se povuku iz Sporazuma o otvorenom nebu spuštaju prag korišćenja nuklearnog oružja i višestruko povećavaju rizike za ceo svet.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.11.2019.

19:06

Ilustracija: Getty Images/Bill Ingalls

To smatra sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, prenosi Sputnjik.

Prema mišljenju Patruševa, ti planovi su na istom nivou kao i povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i Sporazuma o PRO, uz nespremnost Vašingtona da ratifikuje Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i radi na produženju Sporazuma o neširenju naoružanja.

"Sve to negativno utiče na predvidljivost vojno-strateške situacije i vodi ka smanjenju praga upotrebe nuklearnog oružja i, samim tim, višestruko povećava rizike za celo čovečanstvo", istakao je Patrušev u svom članku "Bezbednost Rusije u savremenom svetu" u "Rosijskoj gazeti".

Kako prenosi Sputnjik, Patrušev precizira: "Prema našim procenama, prioritetna pažnja bi trebalo da bude usmerena na održavanje i jačanje ustavnog poretka, suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Rusije u uslovima primene hibridnih metoda protiv naše zemlje".

"Pri tome je važno da se obezbedi realizacija postojećih i stvaranje dodatnih konkurentskih prednosti ruske ekonomije, dalje jačanje ekonomskog položaja naše zemlje u svetu i prelazak na održiv dugoročni socio-ekonomski razvoj", dodaje on.

Zapad želi da uništi zajednički humanitarni prostor ZND-a, podeli narode zemalja Zajednice, podstakne rusofobiju i diskriminiše ruski jezik, smatra sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

Posebnu zabrinutost izaziva Pentagonovo formiranje laboratorija, prvenstveno u zemljama ZND, gde se vrše istraživanja zaraznih bolesti i gde može da se stvara biološko oružje, piše Patrušev.

Rusija je uspela da ubrzano obnovi svoj potencijal i ponovo uspostavi izgubljeni uticaj na svetskoj sceni. Kina je počela da osporava status Sjedinjenih Američkih Država kao globalnog ekonomskog lidera. Danas ta država već stvara veći obim BDP-a, po paritetu kupovne moći, od Sjedinjenih Američkih Država.

"Očigledno je da pojava novih svetskih i regionalnih centara moći ne odgovara tradicionalnim centrima moći, pre svega Sjedinjenim Američkim Državama i takozvanom kolektivnom Zapadu koji one predvode", kaže Patrušev.

Patrušev ističe da je među ključnim prioritetima Rusije u oblasti bezbednosti dalje jačanje beskompromisne borbe protiv globalne terorističke pretnje, ne samo u Rusiji, već i na njenim granicama.

"Osim toga, nacionalni interesi i bezbednost države obezbeđivaće se i štititi u informaciono-komunikacionom prostoru", dodaje Patrušev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: