Oglasili se Rusi: Situacija u Boliviji je inscenirani državni udar

Moskva je zabrinuta zbog činjenice da je spremnost bolivijske vlade da traži rešenja kroz dijalog odbačena događajima koji podsećaju na inscenirani državni udar

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.11.2019.

12:39

Oglasili se Rusi: Situacija u Boliviji je inscenirani državni udar
Getty images/ Mark Kolbe

To je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Veoma je zabrinjavajuće da je tokom političke krize u zemlji, spremnost vlade da se pronađu konstruktivna rešenja kroz dijalog odbačena razvojem događaja koji podsećaju na inscenirani državni udar, navodi se u saopštenju, preneo je Tas.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da Moskva očekuje od bolivijskih političkih snaga da pokažu odgovornost i pronađu ustavni izlaz iz krize.

Predsednik Bolivije Evo Morales je pod pritiskom vojske i višenedeljnih protesta podneo juče ostavku, posle skoro 14 godina provedenih na vlasti.

Morales je ostavku podneo pod rastućim pritiskom vojske i javnosti nakon njegovog reizbora 20. oktobra i protesta koji su potom pokrenuti zbog izbornih neregularnosti.

"Podnosim ostavku da naša braća i sestre, državni službenici, ne bi bili objekat napada i pretnji", rekao je Morales u obraćanju koje je emitovano na društvenim mrežama.

Morales je situaciju u Boliviji nazvao državnim udarom.

"Braćo i sestre, želim da vam kažem da se ovim naša borba ne završava, nastavićemo da se borimo za jednakost i mir. Sada je naša dužnost da, kao predsednik, nađem način da smirim situaciju", rekao je Morales, preneo je Tas.

Prethodno je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijams Kaliman rekao da je vojska sugerisala predsedniku Evo Moralesu da podnese ostavku, kako bi pomogao da se obezbedi stabilnost u državi, a to su zatražili i opozicija i sindikati.

"Nakon analize unutrašnjeg konflikta u državi, zatražili smo predsednika države da se odrekne svog predsedničkog mandata kako bi se uspostavio mir i održala stabilnost za dobrobit Bolivije", rekao je Kaliman novinarima, preneo je Rojters.

Protesti i nemiri u Boliviji počeli su nakon održavanja izbora krajem oktobra, na kojima je Evo Morales pobedio, a u neredima je do sada ubijeno troje ljudi, a više od 300 je povređeno.

Organizacija američkih država (OAS) saopštila je da je revizijom utvrđeno da je bilo nepravilnosti na izborima, a ranije danas Morales je rekao da se održe novi izbori i zamene članovi izborne komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: