Gazeta ekspres: Video-snimci ID montiraju se na KiM

Četvorica Albanaca, Beko Idrizi, Bekim Fidani, Iljber Bela i Faton Ivaja, koji se bore za ID pobegli su iz zatvora na istoku Sirije i ponovo su aktivni.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Yarr65
Ilustracija: Depositphotos/ Yarr65

Kako mediji navode, to se može videti na nekoliko video-snimaka objavljenih prošlog meseca.

Prištinska Gazeta ekspres navodi da su video-snimci titlovani i na albanskom jeziku i na njima se vidi ubijeni vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi. Na jednom od snimaka Albanac Faton Ivaja prikazan je s teškim naoružanjem.

Na snimcima se poziva na žrtvovanje na božjem putu, a ID šalje preteće poruke Sjedinjenim Američkim Državama.

Gazeta ekspres piše i da se ovi video-snimci montiraju na Kosovu, tvrdeći da su tu informaciju "potvrdili izvori unutar bezbednosnih službi". List navodi i da se video-poruke ID snimaju "negde na granici između Turske i Sirije".

"Znatan broj pripadnika ID turske vlasti nisu zarobile i pridružili su se terorističkim grupama u aktivnostima koje su diskretnije, prisutne na kurdskoj i sirijskoj teritoriji", kaže Bedri Eljezi iz kosovskog Instituta za međunarodne studije (IMS) i navodi:

"Situacija u Siriji navodi nas na razmišljanje o opasnosti ako se oni vrate na Balkan, jer smo imali priliku da vidimo kako su neke izbeglice otišle u Englesku, a pripadnici ID mogu da uđu na Kosovo i predstavljaju opasnost."

Ekspert za bezbednost Drizan Šalja ukazuje na potrebu da bezbednosne institucije na Kosovu rade više na identifikaciji onih koji objavljuju video-snimke.

"Bilo bi dobro osnovati radnu grupu u koju bi se uključili i bezbednosni organi koji bi stvorili čvrstu osnovu kako bi se otkrila mesta gde se ovi video-snimci snimaju i montiraju", rekao je Šalja.

strana 1 od 108 idi na stranu