Stigla nota: I Gana povukla priznanje Kosova

Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje samoproglašenog Kosova.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: EPA/Kushtrim Ternava
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

Za vikend je stigla nota iz Gane u kojoj se navodi da je vlada te zemlje donela odluku da povuče priznanje tzv. Kosova i da je odluka koju je donela prethodna vlada Gane pogrešna.

To je zasad najveća zemlja koja je povukla priznanje, a pregovori Srbije i Gane su trajali godinu i po.

Vlada Republike Gane odlučila je da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države, jer predstavlja kršenje Helsinškog dogovora i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, navodi se u diplomatskoj noti te države upućenoj Srbiji.

U noti, u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da je Gana 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje, ali da se ispostavilo da je ta odluka bila preuranjena.

"Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinškog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena."

U noti se podseća na stav 10 Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, u kojem se ovlašćuje Generalni sekretar da "uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne republike Jugoslavije i koja će da obezbedi prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave, da bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova".

Odluka Vlade Gane u tom trenutku verovatno je bila inspirisana potragom za mirom i harmonijom, navodi se u noti.

Dodaje se i da je Vlada Gane uzela u obzir postojeći dijalog između Beograda i Prištini čiji je cilj rešavanje tog pitanja i da podržava tekući proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu