Šta Vučić očekuje od Makrona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Parizu prisustvuje večeri koju priređuje francuski predsednik i domaćin Drugog pariskog foruma o miru, Emanuel Makron.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/ Predsedništvo Srbije
Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Vučića u utorak s Makronom očekuje razgovor, možda nikada važniji, kako je sam rekao.

Predsednik Vučić tako počinje trodnevnu posetu zvaničnom Parizu, u svetlu sasvim novih okolnosti i na evropskoj i na regionalnoj političkoj sceni.

Francuski predsednik je ovih dana, naime, još radikalnije formulisao svoju strategiju redefinisanja Evropske unije, kojoj su potrebni "novi modaliteti", a istovremeno su, ovog vikenda u Ohridu, postavljeni osnovi za realizovanje "malog Šengena", inicijative srpskog predsednika za čvršće povezivanje i jaču saradnju šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji teži članstvu u EU.

Priliku da s Makronom razgovara o ta dva, za Srbiju i za region važna pitanja Vučić će imati sutra, prilikom tet-a-tet susreta na marginama Drugog Pariskog foruma o miru.

Kada je reč o odnosu EU prema proširenju, Vučić od Makrona očekuje odgovor na pitanje kakva je budućnost regiona, na koje od drugih evropskih i svetskih zvaničnika dosad nije dobio odgovor.

"Želim da čujem od njega tet-a-tet šta misli i onda možemo da pravimo neke planove za budućnost", rekao je predsednik Srbije.

"Njegove ideje ne bih potcenjivao i nipodaštavao, kao što drugi rade", kaže Vučić.

Od Makrona, kako je najavio, očekuje podršku za "mali Šengen".

Mada analitičari ocenjuju da "kuca na otvorena vrata", odnosno da će francuski predsednik podržati tu inicijativu, predsedniku Vučiću je Makronov stav o toj inicijativi veoma značajan, između ostalog i zbog činjenice da neke zemlje u regionu prema njoj pokazuju rezervu, izgovarajući se navodnim strahovanjima da ta inicijativa ne bude zamena za članstvo u EU, a da zapravo iza takvog stava stoje drugi, politički razlozi.

"Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer ako to budemo imali, stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši", rekao je Vučić.

Jer, bez podrške Pariza, smatra, biće teško dobiti podršku Evrope.

"Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Makronom", rekao je Vučić

Mimo susreta s Makronom, programom posete srpskog predsednika planirano je da učestvuje u razgovoru o 75 godina Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i na panelu "Mišljenja mladih o multilateralizmu", tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska.

Učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska, predsednik Vučić će se obratiti poslednjeg dana posete, kada će imati susret s generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, najavila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu