"Nasilje u Iraku preraslo u krvoproliće"

Nevladina organizacija Amnesti Internešnal saopštila je da je nasilje na iračkim protestima protiv vlade preraslo u "krvoproliće".

Izvor: B92

Nedelja, 10.11.2019.

23:40

Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Najmanje 319 demonstranata poginulo je u sukobima sa snagama bezbednosti na protestima koji su počeli prošlog meseca, navodi se u najnovijem izveštaju Iračke komisije za ljudska prava.

Protesti nemaju vođu, a počeli su zbog nezadovoljstva građana zbog nezaposlenosti, loše javne uprave i raširene korupcije.

Amnesti Internešnal je pozvala vlasti da odmah obuzdaju snage bezbednosti, koje na demonstrante ispaljuju prave i gumene metke i bacaju suzavac.

"Vlada Iraka ima obavezu da štiti pravo svojih ljudi na život, kao i da im dozvoli da se okupljaju i izražavaju svoje stavove. Ovo krvoproliće mora prestati i oni koji su odgovorni za to moraju biti izvedeni pred lice pravde", rekla je Heba Morajef, direktorka Amnesti Internešnala za Bliski Istok i Severnu Afriku i dodala da su sva obećanja o reformama šuplja priča dok na ulicama traje nasilje.

Direktan zahtev demonstranata je ostavka vlade Adela Abdula Mahdija.

Iračke snage bezbednosti postavile su danas betonske barijere u Bagdadu u nameri da ometaju i blokiraju demonstrante da se okupe na Trgu Tahrir, epicentru protesta.

Najmanje 19 demonstranata je povređeno kada su snage bezbednosti bacile suzavac.

Vlasti sve više pritiskaju demonstrante. Već nekoliko puta u toku protesta blokiran je pristup internetu i društvenim mrežama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: