"Srbija će od Makrona dobiti tri vrste podrške"

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević smatra da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobiti tri vrste podrške od francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Izvor: B92

Nedelja, 10.11.2019.

18:27

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije će dobiti podršku za evropski put Srbije, za mini Šengen" sa Severnom Makedonijom i Albanijom i za dijalog Beograda sa Prištinom "na osnovama pronalaženja kompromisnog rešenja."

Milivojević u izjavi za Tanjug ocenjuje da je predstojeći razgovor predsednika Vučića i Makrona u Parizu veoma važan jer je, kako kaže, evidentno da opstanka EU bez Francuske nema, ali i zbog Makronovih stavova koji se ne menjaju.

"Sastanak dvojice predsednika će biti značajan po više pitanja, prvo i najvažnije jeste - da ako je moguće da nam Makron bliže precizira svoje viđenje EU u budućnosti, platformu sa koje će EU nastupati u nekom budućem periodu i šta će biti sa politikom proširenja", naveo je Milivojević.

Kako kaže, Makron ostaje dosledan svojoj politici koju je promovisao još prosle godine na Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji kada je rekao da će se zalagati za reformu unutar EU, odnosno za saniranje svih teškoća sa kojima je EU sada okupirana.

Dodaje da je poslednjim izjavama u britanskom "Ekonomistu", gde je bio čak, kako navodi, i grublji nego ranije, Makron ostao dosledan svojoj viziji i politici koja daje prednost reformama u samoj EU, a onda pitanjima koja se tiču i nas, odnosno pitanju proširenja.

"Dobićemo tri vrste podrške - prvo potvrdu da EU ne odustaje od Srbije, pitanje mehanizama ćemo čuti, ali dobićemo podršku za naš evropski put" ,kao i za inicijativu Srbije na regionalnom planu - "mini Šengen", koji Srbija gura kao mehanizam koji je komplementaran sa ciljevima EU, kaže Milivojević i dodaje da ćemo podršku dobiti i za dijalog sa Prištinom na bazi pronalaženja kompromisnog rešenja, .

Milivojević smatra da je neophodno da EU nađe mehanizam da i prostor Zapadnog Balkana nekako apsorbuje i ističe da bez toga ne može uspešno da se govori o konceptu EU, pogotovu kada se EU suočava sa Bregzitom.

Tema o kojoj će dva predsednika razgovarati, a koja je za nas posebno važna - je pitanje Kosova i Metohije, odnosno da li će uslov za pristupanje Srbije ukoliko politika za proširenje i dalje bude aktuelna biti priznavanje nezavisnosti Kosova, smatra Milivojević i dodaje da je to za nas veoma bitno imajući u vidu stav Srbije da neće priznati kosovsku nezavisnost, da je to pitanje od prvorazrednog državnog i nacionalnog interesa i da tu nisu mogući ustupci.

Razgovaraće se i o "mini Šengena", inicijativi za koju je, smatra Milivojević podrška Francuske u toj inicijativi veoma važna jer preko tog mehanizma te tri zemlje na neki način kompenzuju neizvesnost proširenja EU.

"Taj proces je zaustavljen, to je jasno i mi ne treba da sedimo i čekamo i gubimo vreme, treba da nađemo način da svoj razvoj, regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose podignemo na viši nivo, pri čemu se oslanjamo na suštinu strategije EU, a to su četiri slobode - sloboda kretanja ljudi, kapitala, ideja i roba", kaže Miletić.

U isto vreme rešavamo neka otvorena pitanja i nalazimo mehanizme da obezbedimo naš razvoj, stabilnost i budućnost regiona, kaže nekadašnji diplomata i dodaje da sve to činimo kompatibilni sa filozofijom EU.

"Na ovaj način se te zemlje i pripremaju za ulazak u EU u budućnosti tako da se ovo ne može tretirati kao zamena za pristupanje, ali može kao neka vrsta kompenzacije i kao nekakav mehanizam koji će nas bolje kvalifikovati kao kandidate. Zato nam je važno da dobijemo podršku", navodi Milivojević i podseća da je Vašington već dao podršku.

Kako kaže, s obzirom da se od EU sada ne može ni očekivati da se o nečemu izjašnjava zato što je u fazi početka rada svih struktura, a još nisu ni svi komesari izabrani, važno je da dobijemo podršku od članica pojedinačno.

"Makron je prava adresa za to i to zato što je i lider budućnosti i lider bez kojeg se ne može zamisliti budućnost reformisane Evrope i njene spoljnopolitičke platforme u budućem periodu", navodi Miletić.

Važno je da EU razume da se Severna Makedonija, Srbija i Albanija na ovaj način ne odriču pristupanja, već da očekuju da se to nastavi, kaže Miletić ističući da je za Severnu Makedoniju i Albaniju, koje su doživele neuspeh na zadnjem Evropskom savetu i nisu dobile datum za otpočinjanje pregovora, to čak politički i važnije nego za Srbiju.

Ipak, naglašava, za sve je značajno, kao i za EU i to iz prostog razloga što jačanje ekonomskih odnosa i ugradnja standarda i normi EU relaksira i političke odnose i stvara bolji politički ambijent u našem regionu, pa bi na taj način Balkan, dodaje, mogao da prestane da bude "bure baruta" i da se stabilizuje.

Diklić: Datum nećemo dobiti, ali neka objašnjenja o EU hoćemo

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Radomir Diklić smatra da na predstojećem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Francuske,Emanuela Makrona Srbija neće moći da dobije individualnu podršku kada je reč o evrointegracijama, već neku vrstu ohrabrenja koje se odnosi na ceo region.

Prema njegovim rečima, Makron će verovatno na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem podrobnije objasniti ideju unutrašnje reforme EU i politike proširenja u budućnosti.

"Mi datum ne možemo da dobijemo u ovom periodu. To bi bilo smesno i nerelano očekivati, ali će sigurno predsednik Makron dati neka razjašnjenja", zaključio je Diklić.

On, međutim smatra da je i sama činjenica da se predsednik Vučić u utorak sastaje sa francuskim predsednkom pozitivna, jer je reč o "održavanju kontunuiteta međusobnog dijaloga", ali dodaje da ne veruje da Srbija može da dobije podršku individualno.

"Možemo da dobijemo ohrabrenja koja i do sada postoje za ceo zapadni Balkan. Makron je čvrst pristalica reformisanja prvo Evropske unije, pa onda prijema drugih članova. Naravno, on ne odlučuje sam, ali svakako se stav Francuske sluša u okviru EU", rekao je Diklić za Tanjug.

Ocenio je da poslednja događanja, kada Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za otpočinjanje pregovora na Evropskom savetu, ukazuju na krizu odlučivanja u EU i da je zastoj u proširenju na neki način prekretnica u kreiranju novog profla EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: