"Ako neko govori o Velikoj Albaniji, ja pričam o brisanju granica sa Kosovom"

Nakon završetka razgovora lidera Zapadnog Balkana sa međunarodnim organizacijama u Ohridu, održava se zajednička konferencija za medije.

Izvor: B92

Nedelja, 10.11.2019.

13:11

Foto: EPA/ CYRIL ZINGARO

Na konferenciji su govorili premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Edi Rama je najavio da će sledeći sastanak biti 21. decembra u Draču, a na tom samitu će biti predstavnik EU za spoljnu politiku Žozef Borel.

"Želimo da u Draču vidimo i Crnu Goru i BiH koji će želeti da uđu u ceo ovaj proces, a da u proces bude uključeno i Kosovo ravnopravno i na legalnim osnovama, ali da izbegnem sa svima onima koji se prave da ne razumeju. Nije trenutak da objasnim zašto treba da shvate, najpre u mom sećanju mi smo se susretali, zasedali, razgovarali i dogovorili smo se, harmonizovali smo sve što je zapisano, ne kao jedan memorandum" rekao je u obraćanju posle sastanka.

Rekao je da je posle posete Beogradu zastao kod Preševa i poručio Albancima koje je tu sreo "da se pripreme, jer će se njihove diplome uskoro priznavati".

Dodao je da nije bilo smetnje da predstavnici Kosova učestvuju ravnopravno kao i ostali autoriteti.

"Ni sada pet godina kasnije, učešće Kosova nije stavljeno pod znak pitanja. Sve to ne znači da je Albanija promenila svoj stav prema Srbiji i Kosovu. Smatram da treba da Srbija prizna Kosovo. Ali to ne znači da treba da Kosovo bude isključeno, već da Kosovo i Albanija treba da štite svoje ekonomske interese", smatra Rama.

Rama ističe da nije promenio svoj stav prema Kosovu, niti mišljenje da Srbija teba da ga prizna, ali smatra i da nije bilo smetnji da kosovski predsednik i premijer budu u Ohridu.

"Za nas je, govorio sam to i pre i zapisano je u dokumentu u Novom Sadu, da nije ideja da podelimo Zapadni Balkan, koji je ionako u malim delovima i rascepkan, već da obuhvatimo sve zemlje Zapadnog Balkana", rekao je Rama.

Kaže da u ovoj inicijativi nema ništa novo u odnosu na sve ono što je dogovarano ranije na brojnim sastancima u okviru Berlinskog procesa, osim dogovora o slobodnom kretanju ljudi u čitavom regionu ZB, i ističe da je to veoma značajno što je dogovreno.

Rama je dodao da je sve što je zapisano u deklaraciji u Ohridu istovremeno već zapisano i na ranijim sastancima zapadnobalkanske šestorke, ali nije ostvareno.

Istakao je da je inicijativa plod unutrašnje želje zemalja u regionu i da nije doneta pod patronatom spolja i da su na ovaj sastanak bili pozvani, to jest da nisudošli sami.

Rama je odbacio eventualne prigovore da govori kao zagovornik Velike Albanije.

"Ako neko govori o velikoj Albaniji, ja pričam o brisanju granica sa Kosovom, ja sam evropski građanin", kaže.

On je zaključio da je dobro da svi budu za istim stolom.

"Dobro je da budemo zajedno, da budemo za istim stolom, da ne prihvatamo stvari koje nas ometaju, i na kraju krajeva kvalitet života ne zavisi od načina kako se mi slažemo nego kako se dogovaramo”, rekao je Rama.

Takođe, smatra da bi "mali Šengen" tebalo nazvati Zapadnobalkanski šengen.

Kaže da je još pre pet godina dogovoreno priznavanje doploma za Albance u Srbiji, kao i da je posle posete Beogradu zastao kod Preševa i poručio Albancima koje je tu sreo "da se pripreme, jer će se njihove diplome uskoro priznavati".

Zapitao se kako se to rešava sada i zašto se još čeka na to.

Rama je dodao da predstavnici zapadnobalkanske šestorke treba da ojačaju proces priznavanja Kosova, kao i da je rešenje u miru i regionalnoj saradnji.

Treba da budemo svi za istim stolom, zaključio je Rama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: