Tramp: Nemačka je naša najvrednija saveznica

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp odao je u subotu priznanje Nemačkoj navodeći da ona jedna od "najvrednijih saveznica" SAD.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Peter Foley
Ilustracija: EPA-EFE/ Peter Foley

"Hladni rat je odavno završen, ali tiranski režimi u svetu nastavljaju da koriste totalitarističke taktike ugnjetavanja sovjetskog tipa, a to baca trajnu senku na istoriju", piše u saopštenju Bele kuće povodom 30 godina od rušenja Berlinskog zida, navršenih danas.

Tramp je dodao da će SAD nastaviti da sarađuju s Nemačkom da bi "plamen slobode goreo kao plamen nade i mogućnosti za ceo svet".

Odnosi Vašingtona i Berlina su zahladneli od dolaska Trampa na vlasti.

Američki predsednik redovno kritikuje nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njene politike prijema migranata, a Nemačku što kao članica NATO-a ne ispunjava svoje finansijske obaveze.

Rušenjem Berlinskog zida 9. novembra 1989. pala je "Gvozdena zavesa" koja je delila Evropu od Drugog svetskog rata na socijalistički istok i kapitalistički zapad. Sledeće godine se ujedinila Nemačka koju su savezničke sile, pobednice Drugog svetskog rata, posle pada nacista bile podelile i stavile pod svoju kontrolu.

strana 1 od 579 idi na stranu