Ne postoje prepreke: Iran obogaćuje uranijum do pet odsto

Iran je u subotu saopštio da obogaćuje uranijum do pet odsto, nakon što je u više navrata odstupio od obaveza iz nuklearnog sporazuma iz 2015.

Izvor: Beta/AFP

Subota, 09.11.2019.

17:30

Ne postoje prepreke: Iran obogaćuje uranijum do pet odsto
Ilustracija: Depositphotos/ Doglikehorse

Prema tom sporazumu, Iranu je bilo zabranjeno da obogaćuje uranijum u Fordu, podzemnom postrojenju dugo čuvanom u tajnosti, kao i da obogaćuje uranijumov izotop 235 preko 3,67 odsto.

Teheran je u četvrtak aktivirao obogaćivanje u postrojenju Fordo i naveo da centrifuge postepeno povećavaju snagu i da će od danas moći da obogaćuju uranijum na 4,5 odsto.

Prema našim podacima (...) "trenutno proizvodimo pet odsto", rekao je novinarima portparol Iranske organizacije za atomsku energiju Beruz Kamalvandi.

On je naveo da je Iran imao "kapacitet da proizvede pet, 20, 60 ili bilo koji drugi procenat".

Nivo od pet odsto je ispod obogaćivanja od 20 odsto dokle je Iran ranije stigao i daleko od 90 odsto, koliko je neophodno za proizvodnju atomske bombe.

Nastavak aktivnosti u Fordu je izazvao zabrinutost u Parizu, Berlinu i Londonu, potpisnicima nuklearnog sporazuma, i oni su pozvali vlasti u Teheranu da povuku odluku.

Dalje obogaćivanje uranijuma je četvrta faza plana povlačenja iz obaveza prema nuklearnom sporazumu. Plan je počeo u maju, nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija.

Prema sporazumu, Iran je obećao da nikada neće težiti tome da proizvede ili na drugi način dođe do nuklearnog oružja i pristao je na drastično ograničavanje svog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Međutim, prošlogodišnje istupanje SAD iz sporazuma i ponovno uvođenje sankcija su izmenili situaciju.

Iran je od tada pokušavao da izvrši pritisak na ostale zemlje potpisnice da mu pomognu u zaobilaženju američkih sankcije, ali pošto to nije urodilo plodom Teheran je počeo da smanjuje izvršavanje obaveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: