Nemačka kancelarka pozvala Evropu da štiti demokratiju

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Evropu da brani "slobodu i demokratiju" koje su sve više i više na udaru.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Ian Langsdon
Foto: EPA-EFE/ Ian Langsdon

Pročitajte još:

Tri decenije od pada Berlinskog zida: Za istočne Nemce i dalje postoji razlika

"Vrednosti na kojima počiva Evropa, sloboda, demokratija, jednakost, pravna država i ljudska prava, ne podrazumevaju se i uvek ih treba braniti", rekla je Merkel na proslavi 30 godina od pada Berlinskog zida u crkvi Pomirenja.

Ta crkva je izgrađena na mestu stare crkve koju je komunistička istočnonemačka vlada srušila jer se nalazila na "ničijoj zemlji" između Istočnog i Zapadnog Berlina.

"U budućnosti je neophodno delovanje. Berlinski zid pripada prošlosti i uči nas da nijedan zid koji ograničava ljude i slobodu ne može biti dovoljno visok ni dovoljno dugačak da se ne može preći", rekla je Merkel, i sama rođena u Istočnoj Nemačkoj.

Ona je navela da to "važi i za istok i za zapad".

Kancelarka je položila ružu na ostatke zida u ulici Bernauer.

Sa Angelom Merkel su bili predsednici Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, zemalja koje su u najvećoj meri pripremile teren za rušenje Berlinskog zida 9. novembra 1989. ali koje su danas na meti žestokih kritika zbog nepoštovanja principa pravne države.

Upozorenja na pretnje demokratijama uputio je i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

On će kasnije danas održati govor kod Brandenburške kapije, simbola podele nemačke prestonice tokom Hladnog rata.

strana 1 od 579 idi na stranu